L'Ajuntament de Berga, a partir d'un cens realitzat des de l'oficina local de BRG Progrés, ja té localitzats més del 70% dels propietaris de les anomenades cases fantasma del barri vell. Això significa que, a través d'aquest estudi que és molt més extens, s'ha pogut identificar el nom de gairebé la totalitat dels responsables d'aquests habitatges i, en bona part, també se'n coneix un domicili i una forma de comunicació en cas d'emergència.

"Ara s'està treballant en l'elaboració d'una fitxa tècnica detallada de cadascun dels habitatges, en què ha de constar el seu estat actual". Segons explica l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, per dur a terme aquest informe els tècnics visiten pis per pis de cada una de les cases del barri vell que es troben englobades en aquesta situació.

Roser Farràs, presidenta de l'Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, valora que "s'ha avançat molt en aquest sentit" perquè "el consistori té una àmplia informació al respecte, malgrat que no sigui senzill veure què s'hi fa". Farràs detalla que "a hores d'ara gai-rebé el 70% dels responsables són entitats bancàries i empreses, per la qual cosa el contacte, en principi, és més fàcil".

Tot i això, Farràs admet que "si bancs i caixes haguessin fet bé les taxacions en el seu moment, molts pisos potser es vendrien i s'arribaria abans a una situació normalitzada", i reitera que "no es pot demanar 245.000 euros per una casa que té l'interior desfet i s'ha de reformar del tot".

Així mateix, els veïns es plantegen sol·licitar, en properes reunions, al consistori que "es pressioni els propietaris localitzats perquè vetllin per mantenir net l'interior dels edificis per una qüestió de salubritat i seguretat".

En aquest sentit, durant l'estiu, els veïns del barri vell de Berga han conviscut amb diverses bretolades en cases desocupades, que finalment els han portat a organitzar-se per netejar interiors, en col·laboració amb els propietaris, i assegurar també portes i finestres per evitar-hi les entrades.

"El consistori dóna ple suport a la col·laboració ciutadana que ha portat a terme diferents actuacions de neteja i tancament", diu Gendrau, que explica que "des de l'ens local s'ha treballat al respecte i hi ha hagut inversió pública, però és un procés complex, sobretot pel que fa a les cases en què no hi ha un propietari localitzat o reconegut". L'alcalde explica que "hi havia gent que hi constava com a tal i ni tan sols tenia coneixement que en algun lloc posés que un pis de Berga era seu".

Per aquest motiu, Juli Gendrau admet que, en cas de presentar-se problemes en una de les poques cases que encara són realment fantasma, "s'hauria de recórrer a processos judicials i esperar-ne una resolució". Les entrades d'aquest estiu a diferents habitatges desocupats del barri vell s'han resolt, de moment, amb la col·laboració dels propietaris. De fet, els veïns han aconseguit que en algun cas se'ls signi un permís per poder actuar en nom del responsable a l'hora de tancar accessos o vetllar per la salubritat de l'edifici.

"Un avanç importantíssim respecte al que es vivia anys enrere, quan a partir d'un engany immobiliari va aparèixer aquesta problemàtica", recorda Farràs, que també sosté que "les certificacions de divisió de les cases, que emetia el consistori, van fer-se aleshores malament, ja que et trobes que, en ocasions, un habitatge té més de quatre propietaris, i entre ells és molt difícil que es puguin arribar a posar d'acord per arreglar zones compartides".

Pel que fa a seguretat, un dels aspectes que es reivindicaven també des dels veïns, a principi d'estiu, quan van iniciar-se les bretolades en cases deshabitades, era l'augment de vigilància al barri. Ramon Bajona, regidor de Governació, ha explicat les darreres setmanes que "en les cases amb propietaris s'ha demanat que es tanquin tan bé com es pugui les portes, perquè no s'entri a dins fàcilment, ja que presenten problemes de salubritat". Bajona també ha remarcat que "la Policia Local hi para més atenció en les rondes, però dins de la normalitat", i reitera que "hi ha poques cases fantasma".

De moment, Ajuntament i veïns asseguren que no abaixen la guàr-dia, i que continuen estan pendents dels habitatges desocupats, per evitar o detectar noves bretolades, que podrien dur problemes de seguretat i salubritat, els dos aspectes que ara preocupen més l'entitat veïnal, segons Farràs.