La presència de llops pot generar inconvenients a l'activitat ramadera, però no deixa de ser un atractiu que va acompanyat d'un gran potencial per atraure turisme. Així ho ha explicat el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, que aquest divendres ha participat en les Jornades sobre la coexistència de la gran fauna amb la ramaderia i el turisme a Saldes (Berguedà). Garcia Petit hi ha presentat una experiència pilot que s'ha fet entre els mesos de maig i octubre per aprofitar aquest reclam turísticament. L'experiència tindrà continuïtat durant l'any 2010. El darrer indici de la presència del llop al Parc va ser el mes d'agost, quan l'animal va atacar un ramat d'ovelles.

L'experiència que ha presentat Jordi Garcia Petit en la seva ponència s'ha basat en el projecte d'educació ambiental sobre el llop que ja fa alguns anys es duu a terme a les escoles. Es tracta d'aprofitar el material educatiu que s'ha elaborat per adaptar-lo al turisme. L'objectiu, explica el director del Parc Natural, és que, com han fet els escolars, els visitants del territori d'aquest espai natural coneguin la realitat del llop.

En aquest sentit s'han dut a terme sis activitats a Gisclareny, Saldes i Gósol, que incluen una xerrada introductòria sobre la biologia del llop i una explicació de la història de l'animal i com va desaparèixer i tornar al Parc Natural. Els assistents a les sessions també poden formular preguntes i dubtes que se'ls plantegin.

Després d'aquesta introducció, es treballa amb un material didàctic que, a partir del joc, permet a nens i adults conèixer la distribució del llop a Europa, les diferències entre els rastres d'un llop o d'un gos o com s'estableix la comunicació social entre els membres d'una manada de llops.

Aquesta iniciativa, que fins ara s'ha dut a terme entre els mesos de maig i octubre, ha estat impulsada pel Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà, els ajuntaments de Gisclareny, Saldes i Gósol, el Consell Comarcal del Berguedà i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. L'activitat es promociona a través dels establiments turístics de la zona. En aquesta primera experiència hi han participat unes 200 persones.

Segons Jordi Garcia Petit, l'any 2010 aquestes activitats tindran continuïtat i fins i tot s'incrementaran i milloraran. Al mateix temps, el Parc Natural ja treballa amb nous projectes per aprofitar el potencial turístic que representa el llop per al territori. De fet, explica el director del Parc, aquesta iniciativa dóna resposta a una demanda dels empresaris turístics, que han detectat entre els clients l'interès i la curiositat pel llop.

Un projecte que aprofita el bagatge d'un altre

El projecte d'aprofitament turístic del llop parteix dels materials elaborats i de l'experiència adquirida en el marc del projecte d'educació ambiental que s'ha dut a terme a les escoles de l'àrea d'influència d'aquest espai natural. Es tracta d'un projecte adreçat a alumnes de primària i secundària que té com a objectiu que aprenguin a conèixer la riquesa del medi que els envolta i integrin la necessitat de respectar-la i protegir-la en les seves accions.

El projecte, finançat pel Parc Natural, s'ha anomenat 'L'udol. Material didàctic sobre el llop' i pretén que els alumnes coneguin millor aquest animal. Conèixer el llop i el seu paper biològic dins l'ecosistema en relació amb la biodiversitat, desmitificar l'animal sense oblidar que pertany a la fauna salvatge i prendre consciència de l'estat de conservació de l'espècie i de la seva problemàtica social, són alguns dels objectius del curs.

El retorn del llop

Va ser a finals de l'any 2003 quan agents rurals i tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró van confirmar la presència d'un exemplar de llop salvatge després d'analitzar unes femtes localitzades prop d'unes ovelles mortes que havien estat atacades. Feia 70 anys que aquest animal havia desaparegut del Parc Natural i de Catalunya.

Des de llavors, el Parc Natural ha detectat la presència de l'animal en diverses ocasions. Les darreres, aquest any 2009, quan el llop ha atacat dos ramats d'ovelles i n'ha matat tres. El darrer atac es va produir el mes d'agost, segons ha explicat Jordi Garcia Petit. L'animal també ha estat vist en diferents ocasions i s'han trobat restes d'excrements que encara s'han d'analitzar per comprovar que són de llop.

El retorn d'aquesta espècie a Catalunya s'atribueix directament a la qualitat de l'espai natural i a la presència de ramats estables de fauna salvatge, com isards i cèrvols, que constitueixen un reclam per al llop.