El President de la Generalitat, José Montilla, acompanyat per una àmplia representació social i institucional de Berga i de la comarca, va inaugurar ahir el nou edifici de l'escola d'educació especial la Llar Santa Maria de Queralt, que, de fet, ja va entrar en funcionament a principi de curs. Aprofitant aquest acte es va fer una jornada de portes obertes al centre, que va aplegar una multitud de ciutadans.

El President i la resta d'autoritats van fer un recorregut pel nou edifici, situat al número 1 del carrer dels Elois de Berga. Aquest equipament substitueix la vella escola del carrer Balmes, que era petita, hi havia barreres arquitectòniques i no tenia les condicions necessàries per oferir un servei adequat d'educació especial. Uns problemes que s'han salvat amb el nou edifici, de propietat municipal però del qual té la titularitat l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, un col·lectiu que, juntament amb el personal educatiu i l'AMPA de l'escola, reivindicava feia temps una escola nova, en condicions òptimes. Precisament, d'aquesta qüestió se'n va fer un ressò especial a la roda de parlaments d'ahir, i alhora, s'hi van elogiar les virtuts del nou edifici.

En aquest sentit, l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, va dir que amb aquest equipament "s'ha assolit un dels principals reptes que teníem, i ha estat gràcies a l'esforç de tota la gent de la comarca i de la ciutat". Per la seva banda, el president de l'associació que gestiona el centre, Ramon Camps, va explicar la voluntat històrica que tenia l'associació d'aconseguir un nou edifici, "però amb els nostres mitjans era impossible i ens vam veure obligats a recórrer a les administracions públiques", que, segons Camps, al principi s'havien mostrat refractàries al projecte "fins que ho van acabar acceptant, i, al final, s'ha fet un treball espectacular". Finalment, el President Montilla va felicitar Berga i la comarca per aquest nou centre "perquè una societat on es fan escoles és una societat viva i que té futur". A més, va destacar que aquest centre té una importància especial "perquè fa realitat una reivindicació de fa molts anys, i perquè dóna servei a un col·lectiu que massa sovint és injustament invisible davant la societat".

L'escola d'educació especial la Llar Santa Maria de Queralt dóna actualment servei a 27 alumnes d'entre 6 i 21 anys tant de Berga com de la comarca. El nou edifici té una superfície útil de 1.224 metres quadrats, distribuïts en dos nivells. A la planta baixa hi ha sis aules per impartir les classes, un gimnàs on es fa fisioteràpia i psicomotricitat, i quatre sales més, per a informàtica, el servei de logopèdia, una sala multisensorial i una d'infermeria, a banda del menjador, la cuina, la sala de professors i diversos despatxos. Al semisoterrani hi ha un magatzem, la sala de màquines i una sala polivalent a la disposició dels alumnes. A més, l'edifici disposa d'un pati en cada un dels dos nivells, i disposa de sistemes d'estalvi energètic, amb plaques fotovoltaiques per a l'electricitat, i amb uns dipòsits de recollida d'aigües pluvials per al reg, amb una capacitat de 120.000 litres.

Els assistents a l'acte d'ahir van poder visitar totes aquestes instal·lacions en una jornada de portes obertes. El centre ja funciona a ple rendiment des que va començar el curs, el mes de setembre passat, tot i que els accessos no es van acabar d'adequar fins ahir mateix, tenint en compte, a més a més, que l'edifici es troba situat en un espai de la zona dels Pedregals, que tot just s'està urbanitzant en aquests moments.