12 de novembre de 2009
12.11.2009

Serradora Boix produirà biomassa a Puig-reig el 2011

L'empresa també fabricarà un combustible per a calderes i estufes

06.11.2009 | 09:10
Treballadors de la serradora Boix

La serradora Boix de Puig-reig, una de les empreses més importants del sector, s'obre camí en el camp de la biomassa per diversificar el negoci. L'empresa berguedana farà una petita planta de biomassa per a la producció d'energia i també es dedicarà a la fabricació de pèl·let, material combustible per a aquest tipus de plantes. La fabricació d'energia hauria d'estar a punt per a l'agost del 2011. La planta de producció d'energia per la combustió de biomassa podria ser la primera de la comarca del Berguedà.
La planta de producció d'energia serà relativament modesta. Produirà 1.000 kw/h. Aquests quilowatts es vendran a Endesa, i equivalen a la mateixa energia que consumeix habitualment aquesta empresa puig-reigenca. "El guany recau en el fet que en ser energia renovable la companyia elèctrica en paga el 10% més del que a nosaltres ens costa comprar-la al mercat inicialment". Ho explica Joan Boix, conseller delegat de la serradora Boix, que afegeix que "es tracta d'una inversió de 8 milions d'euros que es traduirà en la creació de 15 llocs de treball directe". Serradora Boix aprofitarà al màxim el procés de la generació d'energia. Amb la calor tèrmica que es genera en la combustió es preveu poder reduir la humitat de la fusta destinada a la combustió el 50%, un procés fonamental per a la fabricació del pèl·let.
"No estem parlant d'una planta de biomassa estàndard, en què la generació d'energia és molt superior, gairebé 10.000 kw/h, i en què no s'aprofita la calor tèrmica que genera aquest procés", explica Joan Boix, que detalla que "és un projecte molt més petit, que és rendible precisament perquè s'aprofita la producció d'energia tèrmica per produir els pèl·lets". Boix diu que es tracta "d'una eficiència energètica" que compta a l'hora d'obtenir "un petit plus" en ajuda econòmica de l'administració.
Joan Boix defensa el projecte "com una resposta a l'exigència de diversificació en què ens trobem en temps de crisi. És cert que crearem llocs de treball, però és molt més important que això ens permetrà continuar l'activitat de transfiguració de la fusta que mantenim actualment, amb un total de 150 treballadors". De fet, de l'activitat de serradora Boix, el 50% és per a la producció de fusta serrada, i la resta correspon a subproductes de la fusta, com serradures i estelles, que després s'utilitzen per fer aglomerats o pasta de paper. "La demanda dels subproductes per produir posteriorment aquests articles ha baixat. D'aquí l'aposta per la biomassa", finalitza Boix.
D'altra banda, l'alcalde de Puig-reig, Saturnino Domínguez, subratlla que el consistori "donarà ple suport" a l'empresa en el projecte que vol tirar endavant, per al qual haurà de demanar un se-guit de permisos a la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus.