Berga tindrà un monument a la Patum fet amb els diners d'una iniciativa de subscripció popular. La idea, impulsada per l'artista berguedà Salvador Vinyes i el Patronat de la Patum, preveu la creació d'un figura escultòrica a la rotonda de l'entrada sud de la ciutat, que tindrà la forma de l'actual logotip de Patum, un emblema que simbolitza una carota de ple amb traços simples.

"Serà el primer monument dedicat a la Patum a la ciutat, i tots els qui facin una aportació tindran el seu nom gravat en l'escultura". Així va explicar-ho ahir Salvador Vinyes, durant les primeres proves fetes sobre el terreny, per tal d'ajustar l'alçada i les mides d'aquest monument, que en principi serà de sis metres d'alçada. Per fer-ho possible es posaran a la venda unes butlletes que costaran cinc euros. "M'agrada pensar que pot ser un bon regal de cara a les festes nadalenques. Algú pot pagar la butlleta en nom d'un altre, perquè aquell nom quedi gravat en un monument de la festa que uneix tots els berguedans", diu Vinyes.

Des de l'Ajuntament de Berga, l'alcalde Juli Gendrau valora "molt positivament" la iniciativa, a la qual el consistori ha donat suport. Es calcula que caldran entre 3.000 i 4.000 persones per pagar-ne el cost. Segons Gendrau, "en època de crisi, aquesta va semblar una bona fórmula per dotar la ciutat d'un monument dedicat a la festa, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat". Aquest serà el primer monument que hi hagi a la ciutat del Corpus berguedà, tot i que a la plaça del Doctor Saló sí que hi ha un mural dedicat a la festa.

Les butlletes es posaran a la venda dissabte a les oficines municipals i en diversos establiments comercials de la ciutat. No hi ha, però, un termini concret per tenir el projecte completat. Juli Gendrau va dir que "dependrà de l'èxit de la iniciativa, però el Corpus de l'any 2010 o el cinquè aniversari de la proclamació com a Patrimoni Mundial serien bons moments".

Vinyes va assegurar, per la seva banda, que li agradaria que es pogués fer realitat "en breu", en dos o tres mesos, "perquè no es perdi l'entusiasme". Els detalls del projecte, "que vol ser obert i transparent", es podran trobar a la pàgina web www.monumentlapatum.org. "Hi haurà una relació de les decisions que es prenguin, el nom de totes les persones que hi facin aportacions i qualsevol detall relacionat amb la iniciativa", avança Vinyes. Era previst que aquest web es posés en funcionament avui, divendres.

Ahir, durant la simulació, va utilitzar-se una silueta en cartró a mida real.

El logotip patumaire a l'entrada de berga serà una de les imatges habituals de la ciutat quan el monument, que ha estat iniciativa de Vinyes i el patronat, esdevingui realitatMembres de l'Ajuntament de Berga, del Patronat de la Patum i Vinyes en la simulació, en què la silueta va fer-se de cartróEl logotip de Patum és un emblema que simbolitza una carota de ple