L'Ajuntament de Berga cobrarà a partir d'enguany els productes que es vulguin comercialitzar com a oficials de la festa. El primer pas per aconseguir-ho és l'aprovació d'una nova ordenança municipal, la taxa de la Patum, que estableix que cada element que tingui aquest segell, que ha de garantir la qualitat i legalitat dels productes que s'hi emparin, ha de pagar el 10% del cost total del producte, una meitat serà per al consistori i l'altra per al dissenyador del logo de la festa, segons ha explicat el regidor de la festa, Jaume Vima.

L'objectiu d'aquesta nova taxa, que es porta a l'aprovació del ple d'aquesta nit, és aconseguir vies de finançament que ajudin a mantenir una celebració que aquesta edició tindrà un pressupost de 300.000 euros, que es cobreixen majoritàriament amb fons propis del consistori. Amb els diners del marxandatge oficial, enguany, el consistori preveu ingressar 10.000 euros. El primer producte reconegut com a oficial de la festa serà la beguda emblemàtica de la celebració: la barreja. L'única destil·leria del Berguedà, la històrica Destil·leries Vila, fundada el 1917 a Berga, està acabant de posar-ho tot a punt per poder comercialitzar, a partir del 17 de maig, la primera barreja oficial de la Patum de la història. Ramon Riera, responsable de la destil·leria, ha dit que treure un nou producte al mercat "és molt difícil". Es vendrà en ampolles de plàstic de 100 cl i de 35 cl i una altra de vidre de 70cl, pensada per regalar.

Que hi hagi un barreja oficial no vol dir que no hi hagi bars que es continuïn fent i venent la seva com fins ara. Tanmateix, la que servirà Destil·leries Vila als seus clients serà l'única que garantirà que es tracta d'una barreja que reuneix totes les mesures legals i sanitàries exigibles i utilitzarà el logotip oficial de la festa, segons ha explicat Riera. En una cara, l'ampolla exhibirà una etiqueta de fons negre amb el logotip en vermell de la celebració, la carota d'un sol traç. A l'altra s'informarà de la seva composició, moscatell i anís que es destil·la la pròpia firma. S'hi reflectirà que es tracta d'una beguda espirituosa de 18 graus. Durà el corresponent precinte de les begudes alcohòliques i el tap estarà encapsulat.