Gósol és un dels municipis catalans que encara no han dut a terme la consulta sobiranista, que ja s'ha votat en més de 512 municipis de tot el país. És per això que des de l'Associació de Dones de Gósol s'ha posat fil a l'agulla per tal que els veïns puguin exercir el dret de vot el 17 d'octubre vinent.

La presidenta de l'associació, Maribel Rotllan, ha explicat que la idea va sortir "d'una manera espontània en el si de l'associació. Aquí dalt ningú no havia plantejat la possibilitat de fer la consulta i entre les dones va sortir la idea. Com que totes hi vam estar d'acord vam decidir tirar-ho endavant". L'Associació de Dones de Gósol es va crear ara fa uny any i no tenen cap vinculació política, sinó que les seves propostes i activitats sempre són de caire cultural. És per això que ara asseguren que "tirar endavant aquest projecte no és voler fer política", sinó al contrari, "és no voler negligir una oportunitat de demostrar que els gosolans i gosolanes també volem aprofitar el saludable exercici de la democràcia donant la nostra opinió", afirmen.

Així doncs, l'objectiu principal de la consulta és, tal com afirmen des de l'associació, "fer-nos sentir", per aquest motiu, tot i que la proposta va néixer entre les dones, han aconseguit que es formi la plataforma Gósol Decideix per dur a terme la fita. "Nosaltres vam començar i estem molt contentes com ha anat tot, però ara deixarem a la plataforma dirigir la resta del procés", va assegurar Rotllan. Ara bé, per tal de "donar a conèixer el procés i explicar-lo als vilatants", l'Associació de Dones ha organitzat un parell d'actes per anar posant els fonaments fins al dia de la consulta. Dissabte passat es va celebrar el primer, una xerrada en la qual van participar l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra; un dels membres de la Coordinadora Nacional de les Consultes, David Vinyals, i la cap de llista de Reagrupament per Barcelona, Ruth Carandell. Un cop es va haver acabat la seva intervenció, es va obrir un torn de preguntes entre els assistents.

La propera cita serà el 9 d'octubre, quan es farà l'acte central de la campanya, finalment, el 17 d'octubre es faran les votacions. La data coincideix amb la que serà la cinquena onada de consultes -després de la del 13 de desembre, la del 28 de febrer, la del 25 d'abril i la del 20 de juny-, que estendrà les votacions en poblacions com Tarragona, Terrassa, Rubí i Gavà. Però per si algú no pot anar a votar el dia 17, dissabte ja es va muntar una mesa on tots aquells gosolans que volguessin podien dipositar el vot anticipat.

Fins ara, al Berguedà ja han votat un total de 15 municipis, que registren una participació del 31,84%, una xifra que supera de més de 10 punts la mitjana del 20% de participació que recull el total de Catalunya. Pel que fa als resultats, en les consultes al Berguedà, seguint la mateixa línia que a la resta del país, el 97,14% dels vots han estat favorables al sí, mentre que tan sols el 2% s'han decidit pel no.