Els magistrats de la secció cinquena de l'Audiència Provincial de Barcelona han absolt l'alcalde de Cercs, Ferran Civil, i l'interventor municipal Pau Llorens dels delictes de prevaricació i malversació de fons públics de què els acusava la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sentència absolutòria esmentada encara no és ferma, perquè la fiscalia hi pot interposar un recurs de cassació. No obstant això, els lletrats del dirigent berguedà ho consideren improbable. "La fiscalia no acostuma a recórrer coses que no pot guanyar", va assegurar, ahir, José Rofes, que, juntament amb Jaume Farguell, ha defensat Llorens i Civil.

L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, va comparèixer, ahir a la tarda, davant els mitjans de comunicació a la sala de plens del consistori de Cercs per fer pública la sentència. Ho va fer amb els seus companys de l'equip de govern i el seu lletrat, Jaume Farguell, i el de Pau Llorens, José Rofes. La sentència diu que no ha quedat acreditat que Ferran Civil i Pau Llorens cometessin cap dels dos delictes que els imputava la fiscalia: la prevaricació i la malversació de fons públics.

La fiscalia considerava que tant Civil com Llorens havien de tornar 1.500 euros de multa que es van imposar "al titular de l'alcaldia de l'Ajuntament" i que es van pagar amb fons municipals. La sentència absolutòria "en tots els supòsits", va destacar José Rofes, considera que aquest pagament "era adequat". L'Audiència ha avalat la línia argumental de la defensa, que mantenia que la multa s'havia posat al titular de l'alcaldia però no a la persona física que ocupa el càrrec. Així mateix, Rofes va explicar que la sentència recull que "no hi ha hagut intencionalitat de malversar". Per això diu que el decret que l'alcalde va signar el 26 d'abril de l'any 2007 en què s'acordava pagar amb diners públics una sanció de 1.502, 23 euros imposada un mes abans pel tribunal contenciós administratiu "és vàlid". D'aquest decret se'n va informar en un ple municipal. A més, José Rofes va afegir que el pagament d'aquests diners d'acord amb la sentència esmentada "és lícit". Es tracta d'una multa interposada al titular de l'alcaldia pel tribunal contenciós administratiu per una requalificació urbanística feta a final de la dècada dels 80 del segle passat, quan Ferran Civil encara no era alcalde. Per la seva banda, Jaume Farguell, advocat de l'alcalde, va afegir-hi que la sentència estima que "no hi cap prova de càrrec" i que per això s'absol el seu client.

Satisfacció de l'alcalde

L'alcalde Ferran Civil va fer palesa la seva satisfacció i la de Pau Llorens, que no va intervenir a la roda de premsa, per la sentència absolutòria. Civil va dir que en la seva triple condició de batlle, diputat provincial i metge del poble, haver d'afrontar acusacions com les esmentades havia estat una càrrega notable perquè es posava en qüestió la seva feina. Civil va dir que les denúncies que ha d'afrontar són fruit de "l'obsessió malaltissa" del cap del grup d'independents, el PIBER, i portaveu del PSC, Germán Sánchez, envers ell. Aquesta "munió de denúncies" ha fet que la Sindicatura de Comptes hagi revisat els comptes municipals des del 2005 i també s'han fiscalitzat els comptes del Museu de les Mines de Cercs. Segons Ferran Civil, les revisions esmentades han avalat els comptes.