L'alcalde de Berga i president del Patronat de la Patum ha advertit a la Generalitat que retirarà el nom i el logotip del Govern català "de tots els actes de la Patum" i que buscaran "el suport d'altres administracions que potser es mostraran més sensibles a la cultura del nostre país". Això si l'executiu autonòmic no els dóna un finançament adequat a la importància de la festa reconeguda per la Unesco des del 2005. Així ho afirma el dirigent berguedà en una carta adreçada al President José Montilla, entre altres càrrecs del Govern, a la qual ha tingut accés aquest diari.

En aquest document, aprovat per unanimitat pels membres del patronat integrat per colles i grups polítics, es palesa el profund malestar de l'ens que gestiona la Patum perquè, malgrat que fa cinc anys que és Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, el Govern català no li ha donat un finançament estable ni tampoc ajudes per tirar endavant la construcció d'un museu propi. El cost de la celebració l'assumeix pràcticament en solitari l'Ajuntament de Berga. Els organitzadors del Corpus estan indignats amb la Generalitat perquè, tot i les reiterades peticions que diuen que els han fet des del 2007, no els han donat un finançament suficient per a una festa que entre despeses directes i indirectes té un cost de gairebé 400.000 euros. Això vol dir que cadascun dels 17.000 berguedans ha de pagar 23,5 euros anuals perquè es pugui fer Patum. Els responsables de la celebració creuen que aquesta situació és un greuge respecte d'altres celebracions del món de la cultura popular catalana.

L'alcalde de Berga va enviar la carta esmentada al Govern el febrer, tot i que no s'ha sabut fins ara, pocs dies abans de les eleccions autonòmiques i també que es compleixi el cinquè aniversari de la distinció de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, demà. Un cop la carta va arribar a Barcelona, des de la Generalitat es van voler apaivagar els ànims de Berga. Les parts van negociar i es va anunciar que s'havia arribat a un acord que preveia que el Govern pagaria 50.000 euros pel manteniment de la festa aquest 2010. I que, de cara al 2011, aportaria 80.000 euros més. Els 30.000 euros promesos per al 2009 van quedar en tan sols 14.000 .

Un error retarda els diners

El fet que ara es doni a conèixer la carta tampoc no és casual ja que, fins ahir, l'Ajuntament de Berga encara no havia pogut ingressar els 50.000 euros promesos per la Patum d'enguany per part de l'executiu català. Fonts consultades per Regió7 han informat que els diners van arribar però de forma equivocada. Es van enviar perquè es fessin servir per arreglar l'antiga fortificació carlina de la serra de la Petita. El consistori berguedà no podia justificar legalment aquesta despesa. Va posar-se en contacte amb la Generalitat perquè corregís aquesta errada. Ara, el consistori espera que la Generalitat tramiti l'esmena d'aquest expedient i que els diners puguin arribar-li a través de l'obra social de Caixa CAT i efectivament siguin per pagar despeses derivades de la Patum d'aquest 2010.

L'ajuda ve de Madrid

El grup de CiU al Congrés dels Diputats a través d'una esmena amb el PSOE ha aconseguit que els pressupostos de l'estat per a l'any 2011 incloguin una partida de 200.000 euros que s'han de destinar a construir el museu de la Patum a l'edifici de l'Ateneu. Aquesta obra té un pressupost de 3,5 milions d'euros. Amb aquesta ajuda del govern central a l'executiu local encara li manquen 1,3 milions per fer realitat el museu.