L

darrere l'escenari el ritme és frenèticA la zona de la tramoia estan pendents del canvi de decoratsL'artista Angelina Vilella maquillant els actorsMinuts previs a l'inici de la representacióEls vestidors són un anar i venir de gent

'espectacle nadalenc està a punt de començar. D'aquí a pocs minuts els espectadors s'asseuran a la butaca per presenciar els Pastorets de Berga. El que no saben, però, és que darrere el teló s'estan ultimant els darrers detalls perquè l'obra surti perfecta. Falta mitja hora perquè l'escenari es transformi en l'infern i des de les entranyes de la terra Satanàs planegi impedir el naixement de Jesús. Entre bambolines, però, s'està assajant la darrera escena. Es volen perfilar alguns detalls dels darrers instants de la representació. "Enguany s'hi han introduït petits canvis i els estem acabant de perfeccionar", comenta el director dels Pastorets de Berga, Jordi Torrabadella.

L'obra nadalenca congrega un bon nombre de públic. En les primeres representacions, des de fa uns quants anys, vénen entre 300 i 400 espectadors. El magatzem on es guarda l'attrezzo serà un anar i venir de persones mentre es vagi desenvolupant la història sobre l'escenari. Quan falta un quart d'hora, però, unes nenes assagen les danses que hauran de fer més tard. La majoria de persones estan fent cua per entrar a la sala de maquillatge. L'artista Angelina Viella és l'encarregada de pintar les cares de totes les persones que apareixen sobre l'escenari. "És molt estressant, però tothom hi posa moltes ganes", comenta mentre pinta les cares dels protagonistes dels Pastorets.

Totes les persones que faran possible aquesta representació es concentren al costat de l'escenari. Torrabadella puja sobre una taula per dirigir-se a tot el grup i avisa que tots els telèfons mòbils han d'estar parats. "Ho fareu bé perquè ho hem assajat molt. Segurament som els millors Pastorets de Catalunya", anima el director. S'aixeca el teló i comença l'espectacle. El teatre fa un viatge pel temps per traslladar-se dos mil anys enrere. Tothom està atent. Xavi Torrabadella -germà del director- també s'encarrega de la coordinació. Es comunica amb walkie-talkie amb els joves que són a la zona de la tramoia. "Hem de pujar l'escenari de l'infern. Ara toca el de l'amagatall". Tot és qüestió de segons. Josep Senada fa 31 anys que actua en els Pastorets. "Amb els canvis que s'han introduït no hi ha temps per despistar-se. Tot va molt ràpid", afirma Senada.

L'històric Garrofa -un dels personatges protagonistes dels Pastorets-, Xavi Gonzàlez-Costa, se submergeix tant en el paper que per uns instants s'oblida de qui és realment. Improvisa un tros de diàleg amb Marc Marginet -el membre berguedà de la nova Trinca-, que fa el paper de Pallanga. Gonzàlez-Costa gaudeix del personatge. S'acaba el quadre i torna a ser ell. "Quines empentes ens hem fet!", comenta rient. "El text és el mateix. Amb tot, sempre hi ha quelcom diferent. I és que la relació amb el públic és molt important. Avui hi ha una bona connexió i em permeto llicències com improvisar un tros de diàleg. I és que ens ho passem tan bé!". Marginet també està gaudint de com està sortint la representació. "Jo ja vaig dir amb els de la Trinca que els Pastorets són sagrats. Totes les persones que fem l'obra som una gran família".

Al cel des Pastorets no hi ha núvols, sinó decorats que durant dues hores i mitja no paren de baixar i pujar. El jovent que hi ha controlant la tramoia està atent al desenvolupament de la representació, però la colla té temps per conversar i riure. Diuen que són una peça clau de l'obra, però la veritat és que tothom és indispensable. A la zona de la tramoia arriba poca llum. Segueixen la història per mitjà d'un monitor que mostra contínuament què s'està desenvolupant sobre l'escenari. Quan s'ha d'aixecar un decorat, diversos braços surten disposats a fer força per retirar-lo.

L'obra arriba a la fi. L'emoció d'haver viscut una gran experiència es respira mentre tothom s'acomiada. Alguns grups d'amics parlen de sortir a prendre una copa. Fer Pastorets és una altra manera de viure el Nadal.