Avui fa cent anys que es va fundar l'empresa Carbones de Berga SA,una de les indústries més importants de la història del Berguedà i de la mineria del carbó. Per commemorar aquesta efemèride, el Museu de les Mines de Cercs regalarà avui a tots els seus visitants una reproducció d'una acció d'aquesta empresa. A més, s'està treballant en l'elaboració d'un documental i l'edició d'un llibre que escriurà la historiadora berguedana Rosa Serra.

Una idea del pes que va tenir aquesta firma en el teixit productiu berguedà i català la dóna el fet que l'any 1945 va arribar a ocupar 4.458 treballadors, la xifra més alta de la seva vida, segons el Museu de les Mines de Cercs. Quan va tancar portes, el 31 de desembre de l'any 1991, hi quedaven un total de 166 minaires, per bé que l'any 1994 encara hi havia els treballadors de l'oficina, que eren 150.

Parlar de Carbones de Berga és fer-ho de l'empresa que "obre l'alt Berguedà al món", indica Rosa Serra, a través dels sistemes de transports com "els plans inclinats, telefèrics, carreteres i l'arribada de l'electricitat, el telèfon, la urbanització de colònies mineres com la de Sant Corneli i el creixement de molts pobles gràcies a l'activitat econòmica que generava".

Les mines de Carbones de Berga també han estat escenari d'accidents laborals. Un dels més greus va ser el 3 de novembre de l'any 1975, amb trenta minaires morts per una explosió de grisú; o bé de conflictivitat social, amb el tancada de l'any 1979, que va paralitzar la comarca en solidaritat amb els minaires que reclamaven millores laborals. Serra apunta que no cal oblidar que "va ser sinònim de somnis, de canvi, de revolta i llibertat" amb l'alçament llibertari de Fígols del 1932. "En definitiva, va ser una empresa que va portar la indústria al Prepirineu i que ens va unir amb Barcelona". Després de la desaparició de Carbones de Berga, l'Ajuntament de Cercs va impulsar la creació del Museu de les Mines de Cercs, que es va inaugurar el 1999. Des d'aleshores l'han visitat 400.000 persones. I l'any 2001 es va engegar el Consorci de la Ruta Minera per aprofitar com a atractius turístics les velles explotacions mineres a cel obert d'aquesta firma.

La documentació inèdita fins ara que permetrà fer la història d'aquesta empresa es conserva majoritàriament al Museu de les Mines de Cercs i consta de 135 metres lineals de material. Enguany és previst que se'n pugui fer la digitalització i posteriorment s'haurà de catalogar abans que sigui consultable.