Els camins de les colònies del Berguedà van tornar a ser ahir un formiguer de ciclistes i caminants. La catorzena edició de la Ruta de les Colònies es va superar de nou a si mateixa i va concentrar prop d'un miler de participants, prop de 600 dels quals van sortir de Berga -fent el recorregut llarg, de 32 quilòmetres- i la resta de la Font del Balç, que fins a l'arribada, a la colònia de Cal Riera, tenia un recorregut de 20 quilòmetres. Aquestes xifres, el muntatge dels controls i el clima de concòrdia que va regnar entre els participants van fer molt contents els membres de l'organització, que van considerar un èxit la prova.

La representant de l'organització, Teresa Castan, va explicar que aquest any la satisfacció de muntar amb èxit la prova popular és superior perquè en les últimes setmanes uns problemes interns havin comportat moltes dificultats. No obstant això, Castan va mostrar-se ferma que la Ruta de les Colònies es mantindrà no tan sols perquè "un acte amb tants participants no es pot deixar perdre", sinó també "perquè les colònies s'han de promoure". En aquest sentit, el també membre de l'equip organitzatiu Moisès Rial va afegir que l'objectiu de la Ruta és "posar en valor el riu i les colònies, obligar les institucions a cuidar-les i demostrar que el baix Berguedà també té racons plens d'encant".

Les novetats d'aquesta edició va ser l'aturada de control a la colònia de la Plana i el final a Cal Riera. Els veïns de la Plana estaven molt honorats i contents de rebre els participants. Els van oferir aigua, vi i neules per refer forces abans de l'esmorzar, que va tenir lloc a les ombres de la Font del Balç. Igualment, el final a Cal Riera va permetre als esportistes redescobrir la restauració d'aquesta colònia i el seu centre cívic, situat a l'edifici de les antigues escoles.

A la ruta hi van prendre part esportistes de tot tipus. Des de famílies senceres fins a corredors experimentats, passant per colles d'amics. Així doncs, havent fet la sortida a 2/4 de 8 del matí a l'institut de Berga, els primers d'arribar a Cal Riera va ser un grup de ciclistes d'Avià, Casserres i Berga, que van completar el recorregut en un temps de dues hores i vint minuts. Pocs minuts després va arribar el primer caminant, Moisès Pons, un veí de Berga, que ha fet la Marathon des Sables. Cap, però, no hi va donar importància, perquè ningú no s'ho va agafar com una competició. La inscripció costava deu euros, la qual cosa, després de pagar el menjar i la samarreta de regal, permet cobrir el pressupost.