13 de juny de 2011
13.06.2011

Els castellers de Vilafranca fan de gamma alta la plaça de Sant Pere

Els verds i Berga agermanen les dues festes que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat

13.06.2011 | 02:00

L'emoció de descarregar un tres de nou que tremola deu ser tan gran com saltar l'últim tirabol de Patum. L'ànsia dels vilafranquins abans de Sant Fèlix deu ser també com el pessigolleig que ja senten des de fa uns dies els patumaires. Els castells són concentració, tècnica i equilibri. La Patum és rauxa i desmesura. Diferents en la forma, el món casteller i el patumaire són, però, iguals en el fons. Els dos mons es van donar ahir la mà a la plaça de Sant Pere amb una actuació estel·lar que va fer de gamma alta la plaça.

Abans de l'actuació la ciutat de Berga i la colla de Vilafranca van escenificar l'agermanament. L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, va explicar que vivia la jornada amb molta emoció pel fer d'agermanar "dues tradicions molt arrelades a casa nostra que han sabut traspassar fronteres". Per la seva banda, el cap de colla dels vilafranquins, David Miret, va explicar als berguedans que, com ells, també se senten orgullosos de la seva tradició i del fet que ara sigui també patrimoni de la humanitat.

Tripleta màgica històrica

Els verds van fer una actuació històrica que tan sols els entesos poden valorar en la seva mesura. La colla de Vilafranca va carregar i descarregar el que s'anomena en l'argot casteller la tripleta màgica, perquè són els castells que fins fa molt pocs anys eren considerats els més mítics i difícils. Es tracta del tres de nou amb folre, que va fer patir la plaça; el quatre de nou amb folre, que es va fer pregar amb dos intents fallits abans que pugessin els dosos, però que al final va pujar segur; i el cinc de vuit. Això converteix la plaça de Sant Pere oficialment en plaça castellera de nou. El regidor de Patum, Jaume Vima, no s'ho creia: "ens van prometre castells bons però això és massa". Vima estudiarà col·locar una placa commemorativa a la plaça.

En els dos pilars de cinc que van tancar l'actuació es van viure moments de gran emoció quan, després que la canalla hagués pujat al balcó de l'ajuntament, també hi va voler escalar el cap de colla. Gendrau va estirar Miret, un home també gros com l'alcalde, amb la faixa i després d'alguns esglais finalment la gentada va respirar tranquil·la amb Miret a dalt.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus.