La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat recentment el Pla Especial Urbanístic de Peguera (Fígols), que preveu recuperar el seu nucli i l'antiga cantina per instal·lar-hi un establiment d'hoteleria.

Així, es dóna via lliure al milionari xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum, propietari de Peguera, per rehabilitar les cases del vell poble de Peguera i construir un hotel amb unes quaranta habitacions que, segons el director general d'Urbanisme, Pere Solà, "tindran tota classe de serveis". A més, el Pla Especial preveu recuperar la cantina de l'antiga colònia minera i la construcció d'un aparcament. El Pla Especial també estableix la cessió a l'Ajuntament de Fígols de l'ermita i el cementiri.

Revifar un nucli abandonat

El nucli de Peguera pertany al municipi de Fígols i es tracta d'una antiga colònia minera situada a uns 1.700 metres d'altitud. Amb una superfície de 750.800 metres quadrats, aquest nucli està pràcticament abandonat. Amb la construcció d'un hotel i la rehabilitació dels habitatges, això podria canviar.

El multimilionari xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum, membre de la família Al-Maktoum, que governa els Emirats Àrabs des del 1830, va comprar Peguera fa uns vuit anys per 3,6 milions d'euros amb la intenció de fer-hi un hotel i un centre d'interpretació de la natura, amb l'aprovació del POUM, podrà iniciar-se la construcció.

Aprovat el POUM de la Quar

La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central també ha aprovat el POUM de la Quar, que preveu la construcció d'unes vint cases al petit nucli de Sant Maurici de la Quar. Pere Solà ha explicat que l'ampliació es fa amb la intenció que els habitants del municipi no hagin de marxar del territori per manca d'habitatges.

Amb 61 habitants, la Quar té una superfície de 38 quilòmetres quadrats, però una gran part del terreny és forestal i, per tant, no urbanitzable. El POUM aprovat aquest dimarts també preveu l'elaboració d'un catàleg que permeti fer un inventari de totes les masies que hi ha al municipi. Això, segons Solà, permetria que les masies es po- guessin recuperar per a altres usos com el turisme rural, l'agroturisme i, fins i tot, l'ús hoteler.