El poble de Peguera, avui abandonat i destruït i que fa un segle era un nucli rural que vivia de l'extracció de la fusta i de la mineria, podria ser d'aquí a un parell d'anys un paratge per a ús i gaudi dels clients d'un hotel de cinc estrelles que s'hi vol construir i per als estadants ocasionals que lloguin les velles cases reconstruïdes i restaurades com a apartaments vacacionals. I la gràcia és que aquesta instal·lació hotelera respecti de manera escrupolosa la idea original del poble i l'entorn excepcional en què es troba l'enclavament.

Aquestes són les intencions que té l'actual propietari dels ter- renys, el xeic Butti Bin Maktoum Juma al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai, i amb diferents inversions a Europa. I aquest és el projecte que ha presentant l'empresa manresana Peguera Building Development (PBD), que representa Vicenç Muñoz. La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ja ha aprovat el projecte de pla especial, això sí, condicionat a diferents matisacions i recomanacions urbanístiques que s'estan introduint i negociant aquestes setmanes.

L'adquisició de la finca de Peguera, que ocupa gairebé 1.800 hectàrees de terreny, es va fer el 2003, fruit d'un amor a primera vista del xeic. Aquest havia contactat amb Harald Küspert, ciutadà alemany que té un dels centres de reproducció de falcons més importants del món al Solsonès, i li va demanar que li trobés una finca als Pirineus. L'encàrrec va arribar aviat a bon port. Küspert va contactar amb la família Olano, propietària dels terrenys i de les antigues explotacions mineres, i es va fer la transacció per 3,6 milions d'euros.

Vicenç Muñoz, que es declara un apassionat de la muntanya, va contactar amb Küspert i va posar sobre paper la idea de posar en valor el vell poble. El plantejament que porta de cap és fer un hotel d'alt estànding, un cinc estrelles a 1.700 metres d'alçada, amb una capacitat màxima d'unes 40 habitacions i un saló per a àpats i convencions a l'entorn de les 100 places. Tindrà els serveis propis de la seva categoria, com ara un spa, i les suites i espais que estableix la normativa, però haurà de fer compatible aquest nivell de confort i modernitat amb uns acabats externs que l'integrin al territori.

Aquest seria un edifici de nova planta, l'únic del projecte, que tot i que té alguns esbossos encara està per acabar de definir.

La proposta que impulsa PBD comporta també una restricció pràcticament absoluta a l'ús del vehicle per tot l'entorn. Es tractaria de construir aparcaments subterranis perquè la zona no esdevingui, a vista d'ocell, "un conjunt de taques de colors". "A l'estiu, s'hi hauria de circular a peu, en cotxe de cavalls o en vehicle elèctric, i a l'hivern, en trineu o en moto de neu", assegura Muñoz.

Així com es planifica un hotel de cinc estrelles, també es pensa a fer apartaments oberts a un públic més ampli. Les velles cases de sota el Roc de Peguera es transformaran en una vintena d'apartaments que haurien de poder tenir un funcionament pràcticament autònom. També podrien rebre serveis de l'hotel, com ara un de càtering. Es preveu que el complex tingui una petita zona de compra, amb productes de la zona.

Aquests apartaments, i també l'hotel en certa manera, estan pensats perquè els estadants se sentin part de l'indret, i per tant es proposaran activitats relacionades amb les caminades, les excursions amb raquetes de neu, l'escalada, l'equitació o la collita d'un hort dedicat al públic. També es vol convertir la zona de l'església en un centre d'explicació del territori al visitant.