Regular i limitar l'accés al Pedraforca. Aquesta és la proposta que farà l'alcaldessa de Saldes, Dolors González, al patronat del Paratge Natural d'Interès Nacional d'aquesta muntanya, segons ha explicat a Regió7. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir al màxim el risc que algú hi prengui mal. La dirigent saldenca pretén intentar evitar que hi accedeixin persones sense els coneixements, l'edat, la preparació i l'equipament mínim necessari per completar amb les màximes garanties l'ascensió a un dels cims més emblemàtics de Catalunya.

El fet que sigui una muntanya molt popular i visitada per un ampli ventall de persones d'edats diverses, moltes de les quals alienes a la cultura de la muntanya, ha creat la falsa idea que pujar-hi és bufar i fer ampolles. Aquest menys-teniment dels riscos que comporta fer un cim de 2.500 metres d'alçada està provocant que la muntanya sigui l'escenari de nombrosos rescats de persones que es troben incapacitades per continuar el camí perquè no tenen prou bona forma física, per culpa de la meteorologia o bé perquè pateixen caigudes i accidents per no anar ben equipades, sobretot baixant per la tartera.

L'Ajuntament de Saldes creu que cal reconduir aquesta situació. A hores d'ara encara s'ha de concretar com es vol aplicar aquesta restricció i si és viable fer-ho. L'Ajuntament de Saldes compta amb l'assessorament de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que és qui haurà de dissenyar de quina manera es fa aquesta limitació, segons Dolors González. L'alcaldessa de Saldes ha explicat que s'hauran d'establir mecanismes per aplicar la regulació d'accés de manera que es rebaixi el nombre de persones que hi poden anar i així reduir el percentatge de risc que hi hagi accidents.

Molts visitants

El Pedraforca és una muntanya molt freqüentada especialment des de maig fins a l'octubre, l'època de l'any en què no hi ha neu. A més del públic habitual, com excursionistes o escaladors, pujar al massís és una de les dues activitats bàsiques que inclouen al seu catàleg les agrupacions escoltes catalanes, que des de final de juny fins a mitjan agost han portat 2.700 joves a les cases de colònies del municipi. Així, el mes d'agost han estat 3.653 les persones que han pujat a la muntanya pel coll del Verdet, que forma part de la ruta més usada. Aquest any han pujat per aquest itinerari 15.625 persones.

L'alcaldessa de Saldes es queixa que aquesta activitat s'hagi inclòs en el catàleg d'activitats dels campaments de forma sistematitzada, quan "a vegades ni els monitors no saben què és pujar a la muntanya" ni tenen la formació necessària per dur-hi canalla amb garanties. A més, creu que no és una activitat apta per a quitxalla de menys de 14 anys perquè no estan preparats.

Nens al cim

Enguany els Bombers de la Generalitat han dut a terme 24 operacions de rescat al Pedraforca. La més important va tenir lloc el 5 d'agost passat, quan es va haver de mobilitzar un ampli dispositiu per socórrer un grup de 17 nens i nenes d'entre tan sols 7 i 11 anys d'edat i els seus 11 monitors, d'agrupaments escoltes de Badalona i Sant Adrià. Els va sorprendre una tempesta amb calamarsa al bell mig de la tartera en ple descens de la muntanya. Va caldre mobilitzar tres helicòpters i també tres dotacions terrestres dels Bombers.

"Aquell dia podíem haver tingut una gran desgràcia", ha dit l'alcaldessa. Per sort, no es van haver de lamentar danys personals en aquesta ocasió. Amb tot, el cost d'aquest rescat va oscil·lar entre els 25.000 i els 28.000 euros, segons Dolors González. Aquest episodi ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència de la dirigent berguedana, que tem que algun dia hi hagi algun accident de conseqüències fatals.

Accidents a la tartera

Fonts consultades per aquest diari han explicat que la majoria dels rescats al Pedraforca es produeixen a la tartera, que té més de 500 metres de desnivell i fa un quilòmetre i mig de llargària, aproximadament. La tartera se sol fer a la baixada de la muntanya.

L'any 2010 van passar per la tartera 16.047 persones. I enguany no se sap exactament, perquè el comptador que hi ha instal·lat el parc natural del Cadí Moixeró no ha funcionat el juliol, agost i setembre. I pel que fa a aquest mes, fins ara hi han passat 2.447 persones.

L'alt nivell de freqüentació, a més de la pluja, les nevades i les glaçades, ha provocat una important erosió en diferents zones de la tartera. Han anat marxant les pedres i ha quedat el terra molt pelat. Si la persona que hi passa no té una forma física adequada a l'esforç o baixa massa ràpid o no du un bon calçat, té molts números per caure i prendre mal. Com explica Jordi Gallardo, guarda del refugi Lluís Estasen, cal anar equipat amb casc, guants i dur uns bastons de caminar. "La gent ve aquí i es pensa que això són les Rambles", assenyala Gallardo. "Hi ha persones que no estan en bona forma física, no tenen el fons i potser tampoc la capacitat pulmonar", i aleshores apareixen els problemes. "La gent no fa cas de les recomanacions fins que llepen". Gallardo diu que, malauradament, només s'actua quan hi ha alguna desgràcia i creu que no s'hauria d'arribar a aquest extrem.