Les escoles de música de la Catalunya central s'han afegit a la protesta en contra de les retallades del Govern que s'ha organitzat per a avui des de l'Associació Catalana d'Escoles de Música. Concretament, segons les dades recollides per aquest diari, nou centres musicals del Bages, el Berguedà, el Solsonès i el Baix Llobregat aprofitaran la celebració de Santa Cecília, patrona dels músics, per mostrar la seva disconformitat a la reducció de les aportacions que fa la Generalitat a aquests centres anunciada el mes d'agost passat.

Com ja ha informat Regió7, el departament d'Ensenyament ha disminuït el 23% la subvenció que atorgava a les escoles municipals de música respecte al curs 2010-2011, i encara no ha anunciat quina serà l'aportació per al curs vigent, que va començar el setembre. Per aquest motiu, "per fer sentir la disconformitat i intentar que aquesta retallada no sigui superior", les escoles de música de la Catalunya central s'han sumat a la jornada reivindicativa a nivell nacional, aprofitant que avui és un dia que molts centres fan celebracions especials amb motiu de Santa Cecília.

Algunes de les localitats que acolliran mobilitzacions més importants són Sallent, Berga i Abrera, tot i que Solsona, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Moià, Sant Joan de Vilatorrada i Callús també inclouran el toc reivindicatiu a les seves celebracions. Sallent iniciarà els actes a les 5. Els alumnes del taller de percussió de l'escola Cal Moliner de la localitat encapçalaran la cercavila, que sortirà a les 5 des de l'escola fins a l'ajuntament, i faran sonar un ritme concret amb cassoles, seguits de la resta d'alumnes. Un cop davant l'ajuntament, la regidora d'Educació, la directora de l'escola i un grup d'alumnes llegiran el manifest que han signat conjuntament els centres de l'ACEM. També hi haurà diferents actuacions musicals.

Per altra banda, l'Escola Municipal de Música de Berga sortirà al carrer amb més de 250 alumnes. Les activitats començaran a les 6 de la tarda amb una cercavila amb la banda del centre que es dirigirà a la plaça de Sant Pere. Un cop allà, tots els conjunts instrumentals interpretaran l'Himne de l'Alegria, i a continuació es llegirà el manifest reivindicatiu. L'escola de música d'Abrera també ha organitzat un concert reivindicatiu a la plaça de l'Ajuntament, on participaran les corals, l'orquestra de corda, la banda i el combo de professors.

La coordinadora de l'Associació Catalana d'Escoles de Música a la Catalunya Central, Ruth Matamala, ha recordat que la intenció es fer una reivindicació de caire festiu "i donar suport als ajuntaments, que són els que surten perjudicats, juntament amb les famílies dels alumnes, d'aquestes retallades de la Generalitat". Per altra banda, el secretari acadèmic de l'Escola Municipal de Música de Berga, Jordi Sabata, vol remarcar que els centres són els que "han de defensar el que considerem necessari i fer pressió perquè les subvencions als ensenyaments artístics no es vegin reduïdes als propers pressupostos de la Generalitat".