L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ha posat a disposició dels acompanyants dels pacients unes butaques elèctriques polivalents i amb rodes que es poden estirar completament i permeten els usuaris dormir-hi amb comoditat. Si convé, aquestes cadires també es poden reconvertir en camilla o bé, fins i tot, en cadira de rodes per transportar els pacients del centre. La utilització d'aquestes butaques és gratuïta per als malalts. També per als acompanyants que les facin servir exclusivament sense inclinar-les. Ara, si aquests les volen abatre i posar-les en posició horitzontal per dormir-hi com si fos un llit, han de pagar 5 euros per 20 hores o bé 20 euros per 5 dies. El de Berga és un dels primers centres de la Catalunya central a oferir aquest servei.

El centre sanitari berguedà ha instal·lat trenta butaques com les esmentades a la primera planta on s'atenen els pacients a qui s'ha intervingut quirúrgicament. Fonts del centre hospitalari berguedà han concretat que tenen previst posar-ne també a la planta de medicina interna "però no sabem en quin termini". Han descartat que n'hi ha a la planta de malalts sociosanitaris.

Les fonts esmentades precisen que aquest "és un sistema que ja tenen altres hospitals i que ens ha permès poder disposar de material nou i polivalent ja que les butaques es poden transformar en cadires de rodes i lliteres que també es poden utilitzar per transportar pacients". En aquest cas "els mateixos pacients poden adoptar la posició que vulguin o necessitin per la seva patologia sense cap cost ja que la infermera els hi facilita la tarja necessària per mobilitzar-ho".

Les mateixes fonts hospitalàries han explicat que aquestes butaques no han costat cap cèntim a l'hospital ja que la instal·lació i el manteniment van a càrrec de l'empresa que les ha ideat, patentat, dissenyat i fabricat, la catalana DecamLux, que té la seu a Sant Feliu de Guíxols (Girona). En aquest sentit han afegit que "l'hospital ha obtingut un benefici quant a qualitat i renovació de material nou i polivalent". De moment, l'entesa amb aquesta firma gironina és per a quatre anys.

Fonts d'aquesta empresa han explicat a Regió7 que fins ara a la Catalunya central han instal·lat aquests noves butaques convertibles a Vic. Les fonts esmentades han explicat que han volgut treure al mercat un servei innovador. "Tenim un producte molt bo i allò ideal seria que els hospitals ens el compressin". Amb tot, han assenyalat que, ateses les retallades pressupostàries que pateix el sector de la sanitat pública, ara mateix és inviable vendre-les als centres sanitaris. Per això ofereixen ells mateixos el servei. Els guanys seran en funció del grau d'utilització que en facin els usuaris. Un tant per cent de la recaptació, tot i que encara no se sap quant, es donarà a l'hospital, segons l'empresa.

Fonts de DecamLux han exposat que el seu objectiu és oferir "un servei que abans no hi era i que permet, entre d'altres coses, disposar d'un llit còmode" per als acompanyants dels pacients, si aquests el volen utilitzar. "Si es fa servir es paga com per qualsevol altre servei i si no, doncs no".

Un dels aspectes del nou servei d'aquests llits abatibles que es poden millorar és el fraccionament del pagament. Així ho pensa Maria Àngels Montalbán, que aquests dies ha acompanyat el seu marit, Manuel Orellana, que està ingressat a la primera planta. Expliquen que quan es paguen els 5 euros que donen dret a 20 hores d'utilització de la butaca com a llit "s'han de gastar de cop". Això no passa en la modalitat de 5 dies que val 20 euros. En aquest cas, el crèdit horari de la tarja s'esgota en funció del temps que es faci servir realment.