L'Ajuntament de Berga ha aprovat declarar el rei Joan Carles I persona non grata. El ple del consistori ha debatut aquest dijous al vespre una moció de la CUP que també demana que es revoqui l'acord del 17 de juliol de 1962 que atorgava al dictador Francisco Franco el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat i la Medalla d'Or de la Ciutat. La moció s'ha aprovat amb els únics vots a favor de la CUP i les abstencions de CiU i el PSC. El grup municipal del PP hi ha votat en contra, segons informa la CUP. La formació remarca que Joan Carles I no és rei "com a resultat d'un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor Francisco Franco".

L'Ajuntament de Berga enviarà l'acord aprovat al ple municipal d'aquest dijous a la Casa Real espanyola "per tal que en tinguin constància i per exigir-los que gestionin amb la Dirección General del Patrimonio del Estado el retorn immediat de la medalla d'or atorgada a Franco".

La CUP destaca que el regnat del monarca "entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que encara a hores d'ara els Països Catalans no han recuperat". A més, denuncia que "s'ha caracteritzat per l'absolució política i penal dels criminals franquistes".

La formació rupturista també afirma que "el seu comportament personal s'ha vist marcat per tota mena d'escàndols i delictes", en referència a la caça d'elefants a Bostwana.