La Patum és el miracle que Berga ha sabut fer i ha sabut perpetuar. Parafrasejant mossèn Armengou, l'alcalde de Berga i president del patronat de la festa, Juli Gendrau, ha acabat la presentació de la proposta de Llei de la Patum al Parlament, una iniciativa que busca garantir un finançament estable i assegurar mesures per la seva protecció i promoció. El text estableix la creació d'una càtedra universitària per fer una "aproximació científica" a la festa, proposa una aportació anual per part de la Generalitat d'un terç del seu pressupost -100.000 euros- i que la resta els aportin a parts iguals l'ajuntament i el patrocini i mecenatge. Així, també proposa iniciatives per protegir la plaça de Sant Pere.

El text s'ha presentat aquest dimecres a la comissió de Cultura i Llengua del Parlament i que ara inicia el tràmit parlamentari amb l'objectiu, segons Gendrau, que es pugui aprovar aquest mateix any amb el "consens" de tots els grups del Parlament.

Com a novetat, la futura Llei de la Patum estableix una càtedra universitària amb l'objectiu que es faci una "aproximació científica" i no només amateur del corpus berguedà que contribueixi a promocionar-la i salvaguardar-la.

Preguntat per diversos grups parlamentaris sobre el grau de concreció de la iniciativa, Juli Gendrau ha afirmat que no han anat a "picar portes" però que hi ha "diverses possibilitats" per la relació que el patronat té amb "moltes universitats", com per exemple, la de Vic.

En paral·lel, el text també estableix la necessitat de protegir els elements de la Patum. "Cal impulsar mesures per preservar integritat de la imatgeria, els elements i música, ja que es tracta d'una obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la Unesco", ha afirmat Gendrau. En aquesta línia, la futura Llei de la Patum proposa actuar en la protecció i la salvaguarda de la plaça de Sant Pere, l'"àmbit natural on se celebra la Patum". Per Gendrau, l'espai s'ha de preservar en el seu estat original, fent intervencions respectuoses i adequar la plaça sota la idea de la preservació.

La Generalitat, l'ajuntament i la iniciativa privada financen la festa

La futura Llei de la Patum estableix que el finançament de la festa, d'uns 300.000 euros de pressupost aproximat, s'obtingui a parts iguals entre la Generalitat, l'Ajuntament de Berga i les aportacions de capital privat a través de la marca 'Patum', tal com s'havia fet públic, amb l'objectiu de garantir una estabilitat financera.

Així, també insta la Generalitat a treballar perquè el govern espanyol estableixi mesures de bonificació fiscals en la línia de la futura Llei de Mecenatge.

Els partits apel·len al consens polític

La diputada socialista Judit Carreras s'ha mostrat "sorpresa" per una "certa urgència i precipitació" en la presentació de la proposta. A més, Carreras considera que la llei no hauria de parlar només del finançament de la festa perquè sinó n'hi hauria prou amb un contracte programa sinó recollir una proposta integral per treballar-la amb "seny, rigor i profunditat".

El diputat del PP Milian Querol s'ha volgut sumar a la iniciativa per treballar en la "promoció de la festa". En paral·lel, la diputada ecosocialista Laura Massana ha instat l'alcalde a "reconduir" el tràmit per fer-lo "més participatiu".

Per Pere Bosch, diputat d'ERC, en la Llei de la Patum s'hi troba a faltar "tot Berga" i ha fet referència a dos grups municipals -PSC i les CUP-, que han retret al govern que no han pogut participat en el projecte de llei. "També hi trobem a faltar un l'estabilitat", ha afegit, en la línia de ixar una aportació pública que "ara grinyola" i concretar la privada "que no sabem quina serà".

El diputat de SI Toni Strubell considera "legítima" la celeritat en la presentació al Parlament, ha destacat la importància que la llei dóna a la implicació del jovent i la infància i ha instat l'alcalde a assolir "consens" entre totes les forces polítiques. Finalment, Montserrat Ribera, diputada de CiU, considera que quatre mesos de treballs és un "termini bo" i considera que la proposta ha estat elaborada pel Patronat de la Patum "a nivell tècnic", la "màxima expressió de participació de la Patum".

Gendrau ha respost els partits que fa dos anys que es parla de la llei i es treballa amb la proposta. Malgrat això, ha afirmat que es treballarà per assolir el màxim consens possible -"que veig possible" perquè hi eren tots els grups municipals representats a l'ajuntament- i garanteix que el patumaire "ja el tenen".