Catalunya viurà la seva primera Patum com a nació independent l´any que ve. Així ho creu Lluís Ballús, el coordinador de Berga per la Independència. Aquesta entitat ha impulsat una campanya sota el lema «Per la Patum cap balcó sense senyera» que ha omplert les façanes de la plaça de Sant Pere d´estelades plastificades amb denominació d´origen berguedana. Aquest col·lectiu vol aprofitar no només la presència de milers de persones a l´escenari on se celebra la festa sinó el gran ressò mediàtic d´aquesta Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per donar a conèixer la seva reivindicació sobiranista.

«La simbologia és un factor molt important per assolir la independència», ha exposat Ballús. Per això una de les seves tasques és fer difusió de la seva feina i dels objectius pels quals treballen. Creu que aquesta iniciativa permet normalitzar la reivindicació independentista i fugir dels estigmes socials que poden ser especialment evident en municipis relativament petits com Berga. «Volem que la gent no tingui por de penjar una estelada, que no passi res per manifestar el pensament de forma lliure i sense fer res d´especial». Berga per la Independència, impulsora del disseny i l´elaboració d´aquestes estelades plastificades per col·locar als balcons i façanes, ja n´ha venut més de 4.000 al Berguedà així com també a diferents comarques catalanes. Per aconseguir l´atrezzo independentista de la plaça de la Patum les ha regalat als veïns a canvi que aquests les pengin a les façanes i als balcons. El resultat és una plaça estelada pels quatre costats, excepte la façana de l'església parroquial.

Lluís Ballús ha explicat que probablement en el decurs de la festa augmentarà la presència d´estelades. Una altra iniciativa d´aquest col·lectiu ha estat la plataforma «Dóna la Cara per la Independència». Més de 24.300 persones ho han fet a través d´Internet un portal made in Berga que està tenint molt ressò arreu.

El coordinador del col·lectiu impulsor de la campanya patumaire creu que la reivindicació independentista és un moviment que «agafa vida i embranzida cada dia que passa». Ha explicat que si Catalunya fos independent, la Patum «disposaria de molts més diners» que no pas els que té ara. «O ens afanyem, o se´ns menjaran», ha comentat referint-se a l´estat espanyol, que «ens està cosint a impostos i no ens deixa volar».