El projecte de construcció d´un complex d´oci de luxe al poble abandonat de Peguera (Fígols, Berguedà) busca nous inversos per l´actual situació de crisi. El xeic àrab Butti Bin Maktoum Juma al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai i amb diferents inversions a Europa, va comprar la finca -de gairebé 1.800 hectàrees de terreny- l´any 2003 per 3,6 MEUR. Des de llavors, el context econòmic ha canviat i ara els impulsors del projecte busquen nous inversors interessats en aportar recursos econòmics a la iniciativa. El representant de Peguera Building Development (PBD), Vicenç Muñoz, ha explicat a l´ACN que la inversió serà de 16 MEUR, 4 MEUR menys que a l´inici del projecte.

El poble de Peguera (Fígols, Berguedà) està actualment abandonat i destruït, però fa un segle era un nucli rural que vivia de l´extracció de la fusta i de la mineria. El xeic àrab Butti Bin Maktoum Juma al-Maktoum va comprar el veïnat i la finca de 1.800 hectàrees als descendents del comte de Fígols, fundador de l´empresa Carbones de Berga S.A.

La propera Comissió d´Urbanisme de la Catalunya Central, que s´ha de celebrar aquest mes de setembre, debatrà el Pla Especial de Peguera, un document que fixarà les actuacions que es podran fer en aquest poble abandonat del Berguedà.

El representat de l´empresa Peguera Building Development (PBD) -que fa de vincle entre el xeic i l´administració catalana-, Vicenç Muñoz, ha explicat a l´ACN que el projecte preveu la construcció d´un hotel d´alt estànding amb una capacitat màxima per a 40 habitacions. Segons ha explicat, es tractarà d´un edifici de nova planta, que tindrà serveis com un spa o un saló per a àpats i convencions. Per altra banda, el projecte també preveu la reconstrucció de les 22 cases situades sota el Roc de Peguera. Setze es transformaran en apartaments de vacances i la resta, sis, es destinaran a serveis.

Vicenç Muñoz ha assegurat que el complex turístic respectarà "de manera escrupolosa" la idea original del poble i el seu entorn "excepcional". Però el projecte de Peguera no ha estat exempt de crítiques i s´ha creat una plataforma, anomenada ´Salvem Peguera´, que veu perillar els valors paisatgístics de l´espai. Denuncien que el paratge serà d´ús i gaudi "exclusiu" per als clients de l´hotel i per als turistes ocasionals.

Salvem Peguera també denuncia que la construcció de l´hotel no s´ajusta al pla d´ordenació urbanística local. A més, asseguren que els promotors no han realitzat cap estudi de l´afectació que tindrà l´existència d´un complex turístic en els ecosistemes de la zona, situada al bell mig de l´àmbit del Pla Especial d´Interès Natural (PEIN) i amb la presència d´una espècie en perill d´extinció com és el cas del gall fer. "L´impacte econòmic que pugui tenir el projecte no serà equiparable a perdre un entorn únic que mai més podrem recuperar", han assegurat un dels membres de Salvem Peguera, Toni De Juana.

Per la seva banda, Muñoz ha explicat que l´objectiu és que el complex hoteler de luxe tingui una eficiència ecològica del 80%. En aquest sentit, ha justificat el canvi d´ubicació de l´hotel -que en un principi es volia construir a l´antiga cantina- perquè "no tindria sentit fer-ho en un lloc sense llum solar". A més, ha assegurat que el complex s´abastirà amb geotèrmia i biomassa, aprofitant així els recursos naturals de la finca.

Accés restringit als vehicles

Muñoz ha garantit que "no es prohibirà l´accés a l´hotel perquè seria contraproduent pels interessos propis de l´establiment." Ara bé, ha afegit que "evidentment la gent no podrà entrar al jardí dels apartaments que estan llogats".

On sí es volen mostrar més restrictius és en la prohibició de l´ús del vehicle. Així, es vol construir un aparcament subterrani sota l´hotel perquè la zona no esdevingui "un conjunt de taques de colors". L´aparcament el podran utilitzar els usuaris de l´hotel i ara s´estudia com solucionar l´accés motoritzat dels visitants.

Nous inversors

Fa quatre anys que el projecte està en tràmits administratius i la situació econòmica durant aquest temps ha canviat. Per aquest motiu, Muñoz ha explicat que un cop s´hagi aprovat el Pla Especial de Peguera, des de PBD es buscaran nous inversors que puguin aportar recursos econòmics al projecte. En aquest sentit, han assegurat que la iniciativa tirarà endavant. De moment, ja han reduït en 4 MEUR la inversió inicial del projecte, que ha passat de 20 MEUR a 16 MEUR.

150 o 25 llocs de treball?

Muñoz ha assegurat que el projecte turístic de Peguera crearà entre 120 i 150 llocs de treball, entre directes i indirectes. Des de la plataforma ´Salvem Peguera´, han explicat que el pla de sostenibilitat econòmica del projecte "només parla" de 27 llocs de treball i ha assegurat que la resta "és pura especulació". En aquest sentit, han afegit que "en temps de crisi, i en una comarca especialment castigada, utilitzar els llocs de treball ficticis és recórrer a la por de la gent de manera populista i perversa".