El Berguedà disposarà d'una fundació tutelar privada per a discapacitats psíquics desemparats. La finalitat d'aquesta entitat és tenir cura, en tots els aspectes, de les persones discapacitades i incapacitades judicialment i que no tenen familiars que se'n puguin o vulguin fer responsables.

Els impulsors d'aquest projecte i patrons de la fundació són Josep Maria Clarà, que té un familiar afectat i en serà el president; Josep Maria Serarols, que en serà el tresorer i és el responsable de la Consultoria empresarial Serarols & Associats; Maria Cosp, farmacèutica; Lluís Lozano, treballador social d'un centre d'acollida de menors; i Maria Santias, advocada i amb un familiar afectat. El representant de l'entitat, Josep Maria Clarà, assegura que el Berguedà té ben resolta l'acollida dels discapacitats gràcies a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, "però hi ha una mancança pel que fa a la tutela d'aquestes persones un cop queden sense l'empara dels progenitors o familiars". Des de fa onze anys, el servei s'utilitza a la comarca des de la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida, amb seu a Tàrrega, però els impulsors han volgut acostar aquesta entitat a la comarca del Berguedà "per donar un servei proper i amb més comoditats".

Actualment, al Berguedà hi ha tres tutelats que són responsabilitat d'aquesta fundació, i "automàticament, quan el nou organisme hagi estat registrat, aquests usuaris passaran a ser responsabilitat de la nova fundació berguedana", ha explicat Clarà. A banda, ha avançat que "n'hi haurà un quart que està en tràmit d'acceptació i hi ha dues persones més que estan interessades a utilitzar l'empara de l'entitat".

A part de la tutela i la protecció de discapacitats desemparats, la fundació proporcionarà l'atenció personalitzada als usuaris, vetllarà per la seva salut i els facilitarà els recursos assistencials. Aquesta feina es farà a través d'una treballadora social, Maite López, que estarà a disposició dels usuaris.

La fundació es finançarà amb les aportacions de la Generalitat per cada tutelat, amb les recaptacions de les campanyes i activitats que es desenvolupin i amb les donacions que facin els particulars o empreses a l'ens. En aquest sentit, Clarà ha recordat que estan pendents de la confirmació per part de Rotary Club del Berguedà perquè destini a la nova fundació la recaptació del concert de Primavera d'enguany.