A

déu porrons. Hola càntirs. Adéu vidre. Benvingut plàstic. Des d'aquesta Patum, els establiments de Berga tenen prohibit vendre begudes en envasos de vidre. Fins aquest any, el consistori i la Policia Local recomanaven als bars no utilitzar gots de vidre durant els dies de la festa. Enguany la normativa no ho permet i els establiments que incompleixin la llei seran sancionats.

Aquest fet ha eliminat una de les tradicions que molts berguedans seguien any rere any després de la celebració dels salts a la plaça: fer uns porrons de mau-mau (beguda tradicional de Patum feta amb vermut negre i gasosa) habitualment a la zona del passeig de la Indústria.

Un dels bars on se servien aquest porrons era Cal Blasi. El seu responsable, Jordi Gómez, assegura que enguany han hagut de buscar alternatives per continuar servint aquesta beguda però sense els porrons de vidre. "Primer vam buscar porrons de plàstic, però els models que vam trobar no ens van convèncer. Després de pensar en diverses opcions, servim el mau-mau en una ampolla de plàstic i amb un sortidor que imita el raig d'un porró", explica. De totes maneres, Gómez assegura que "els clients reclamen els porrons tradicionals".

El bar La Lluna també servia fins l'any passat porrons de mau-mau, i també s'ha vist obligat a adaptar-se a la nova llei. En aquest cas, han buscat una manera també original: vendre la beguda en càntirs de plàstic. Gemma Boixader explica que "és una altra manera d'oferir el producte, però la gent continua demanant porrons".

Si la normativa no canvia, els berguedans s'hauran d'acostumar a canviar la tradició i beure mau-mau sense porró.