Dels tres grups de l'oposició de Berga només la CUP està frontalment en contra d'aplicar el model de fundació privada a l'hospital. Creuen que comportarà la pèrdua de serveis i de llocs de treball. Per la seva banda, PSC i PP troben bé aquesta figura. Malgrat això els socialistes hi han votat en contra per expressar la seva protesta per l'elaboració d'un informe que ha costat 5.000 euros al patronat i que consideren que té defectes.

Jordi Parera, regidor del PSC, ha explicat que l'empresa Faura Casas (la mateixa a qui s'ha encarregat fer la transició jurídica de l'hospital a fundació privada) ha elaborat un informe previ on analitza les cinc opcions per canviar el format jurídic a l'hospital. L'edil diu que està mal fet. Segons Parera, en aquest text s'assegura que existeix la possibilitat legal de crear un consorci públic. Tanmateix, la secretària municipal ho descarta perquè els ajuntaments no tenen competències en sanitat, tal com recull una llei de l'any 1984. "Nosaltres van demanar que el tema del nou model quedés sobre la taula i s'aclarís aquest punt, però CiU no ho va voler perquè ara tenen pressa per fer un canvi del qual fa dos anys que parlem", va dir Parera.

Pel que fa a la proposta de la fundació privada, l'edil socialista ha recordat que ja han manifestat que hi estant d'acord malgrat tot. "Els patrons no podran tenir beneficis, s'han de reinvertir en la mateixa entitat". Ha matisat que "hauríem preferit que fos un model públic però tal com estan les lleis és inviable". I és que crear una fundació pública local amb una majoria de patrons públics no pot ser perquè l'administració local no té competències en sanitat, segons fonts consultades per aquest diari.

Per la seva banda, la CUP s'oposa a impulsar una fundació privada. La formació independentista havia proposat fer un consorci públic amb la participació de l'Ajuntament i el Consell Comarcal i una cooperativa de treballadors del centre. "Fa setmanes que s'havia plantejat a l'Ajuntament i al Consell i havien deixat oberta la possibilitat, però a l'hora de la veritat van dir que ja tenien la decisió presa", va indicar Francesc Ribera. Creu que "ser una fundació privada suposarà una pèrdua de llocs de treball i de serveis progressiva cada cop que s'hagi de retallar i els treballadors no tindran ni veu ni vot".

Per la seva banda el regidor del PP, Joan Antoni López, assegura que "trobem bé el nou model i cal deixar clar que no es fa una societat anònima. Tampoc queden gaires més opcions i aquesta fórmula ja funciona en molts altres hospitals de Catalunya".