El Centre Excursionista Montserrat de Manresa, propietari del xalet-refugi dels Rasos de Peguera, rehabilitarà l'equipament perquè torni a entrar en funcionament. L'entitat vol fer revifar aquest espai d'una vegada per totes i els seus representants asseguren que "és ara o mai" per fer que el xalet dels Rasos prengui vida d'una manera definitiva.

L'assemblea de socis del Centre Excursionista Montserrat ha aprovat aquesta setmana un projecte que inclou la rehabilitació total d'aquest edifici, situat al municipi de Castellar del Riu. Amb aquestes obres es preveu fer una reforma de la part exterior i també posar al dia les instal·lacions de dins per adaptar el refugi als temps actuals. Així ho ha explicat Vicenç Muñoz, el delegat de Patrimoni de la junta de l'entitat excursionista i el president de la comissió que s'encarrega del projecte de rehabilitació del refugi. Segons Muñoz, "el repte és ambiciós", però assegura que "l'entitat no pot continuar mantenint la situació actual", fent referència als costos de manteniment i al poc rendiment que es treu a aquest equipament.

Actualment el refugi es troba tancat arran de l'incendi que va patir el febrer del 2011. Els propietaris de l'edifici han estat més de dos anys esperant que l'asseguradora els fes una proposta econòmica d'acord amb el que ells consideraven raonable, i un cop han arribat a una entesa, el Centre Excursionista Montserrat s'ha posat en marxa per redactar un projecte i demanar els permisos d'obres. L'entitat disposa actualment de 80.000 euros per tirar endavant les actuacions, tot i que calculen que per "fer una cosa ben feta" caldria arribar als 120.000. Per això, en la darrera assemblea de socis, també es va aprovar l'inici d'una campanya de captació de fons. L'entitat demanarà diners a particulars i a altres entitats amb l'objectiu de poder captar més recursos.

De totes maneres, Muñoz ha assegurat que l'objectiu és que el proper hivern el refugi ja pugui estar en funcionament. L'entitat ja ha demanat els permisos al consistori de Castellar del Riu, "del qual tenim el seu suport", assegura Muñoz. A banda, ja hi ha també una persona interessada en fer les funcions de vigilància i gestió de l'equipament.

El refugi mantindrà les seves quaranta places d'allotjament i l'objectiu és que a partir de la seva reobertura, s'organitzin activitats aprofitant els recursos naturals que l'envolten.