Jou, Berga, Guardiola i Bovi -de boví-. Així es diuen els quatre bisons europeus (Bison bonasus) estrelles d'un projecte d'ecoturisme que neix per fomentar el desenvolupament local i la gestió dels boscos. És una experiència d'aprofitament agropecuari inèdita al Pirineu català, afirma el seu propietari, Santiago Baos, a les instal·lacions del Jou, a Guardiola de Berguedà. "Aquest és el somni de la meva vida, fa sis anys que hi treballem", explica a una colla d'amics que ahir van assistir expectants a la posada de llarg del nou centre de cria d'uns animals exòtics a casa nostra. Baos diu que a Catalunya fins ara només hi havia bisons al zoo de Barcelona.

Santiago Baos, empresari instal·lat a Andorra, de bracet amb Jairo Acebillo, que gestiona l'hotel i la finca del Jou, han posat en marxa un projecte innovador. Pretenen fer una gestió dels boscos a partir de la biodiversitat, en aquest cas, a través de bisons, tot i que no descarten la introducció d'altres bèsties en el futur. Aquest icònic animal serà la joia de la corona d'una iniciativa d'ecoturisme que es promourà a través de paquets turístics que vendran operadors turístics. Baos vol que el bisó sigui el reclam que engresqui els visitants. L'experiència es combinarà amb una estada al Berguedà per descobrir el patrimoni cultural, històric, artístic i gastronòmic de la comarca. L'empresari està convençut que la ubicació del Berguedà "és estratègica" per captar turistes tant de l'àrea metropolitana de Barcelona com del sud de França. Transmet entusiasme quan explica el projecte per al qual ha hagut de batallar molt als despatxos fins arribar a obtenir els permisos del departament d'Agricultura de la Generalitat. Baos diu que el concepte del que proposa és tan innovador com poc conegut i que haurà de convèncer els escèptics amb resultats.

Ahir es va donar el tret de sortida d'aquesta aventura, que espera que atregui fins al centre 100.000 persones a l'any. Els animals es podran visitar cada dia a hores concretes, les 11 del matí i les 5 de la tarda. Es farà així per tal que els bisons s'acostumin a menjar a hores concretes. Amb tot, la major part de la seva dieta seran els arbustos i branques d'arbres del seu nou hàbitat. La notícia que al Jou hi ha bisons ja ha començat a circular per Guardiola, i Baos espera que la taca s'escampi arreu, perquè la seva proposta tingui èxit.