Aquest dimarts a la matinada han tallat una branca del vell Pi de les Tres Branques (Castellar del Riu), arbre monumental que mossèn Jacint Verdaguer va definir com a símbol dels Països Catalans i a on cada tercer diumenge de juliol s'hi celebra un aplec nacionalista.

A les 7 del matí els Mossos d'Esquadra han avisat a l'alcalde Adrià Solé que algú havia tallat la branca més llarga i que havia caigut al mig de la carretera d'accés al pla de Campllong, on hi ha l'arbre. El consistori ha enviat regidors al lloc dels fets per recuperar la branca sencera i d'alguna manera tornar-la a posar al Pi, segons ha declarat l'alcalde a Regió7.

Segons Solé, es tracta d'un indret molt concorregut per veïns que hi van a fer esport i ahir cap d'ells va alertar de la bretolada.

Així mateix, l'alcalde ha confirmat que aquesta tarda formalitzaran una denúncia als Mossos d'Esquadra per denunciar l'acció i que, a partir d'ara, s'intentarà conservar la branca "el màxim possible i mirar d'enganxar-la i mantenir el símbol".

La branca ha estat retirada i traslladada en dependències de l'Ajuntament de Castellar de Riu a fi de poder-la preservar. Les primeres informacions apunten que l'autor material dels fets és una persona inexperta en la tala d'arbres ja que el tall és més aviat brusc. Agents rurals que s'han desplaçat fins al lloc dels fets han conclòs que "la mutilació ha estat intencionada" i s'ha fet amb una serra mecànica.

A banda de les investigacions per intentar localitzar l´autor que ja s´han iniciat aquest matí, el departament d´Agricultura està estudiant la possibilitat de reparar aquest dany.

Mostres de rebuig

Diverses personalitats a títol individual i formacions polítiques han condemnat els fets a través de les xarxes socials o de comunicats. El PSC a la Catalunya Central ha fet públic un escrit en el qual ha volgut fer palès el seu rebuig a un atac amb "connotacions clarament provocatives" i que, segons ha apuntat, "mostra la covardia, el menyspreu i l´atac als sentiments de molts catalans i catalanes".

El pi representa la unió de Catalunya, Balears i País Valencià

El Pi de les Tres Branques, de 25 metres d'alçada, es troba situat al terme municipal de Castellar del Riu i simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Cada any, el tercer diumenge de juliol s'hi celebra un acte politicocultural al seu voltant i Mossèn Cinto Verdaguer li va dedicar un poema.