El puig-reigenc David Vargas ha estat un dels guanyadors del premi Enric Gibert que lliura el Casal d´Europa del Berguedà als millors treballs de recerca dels alumnes dels centres de batxillerat de la comarca. Ha estat seleccionat juntament amb tres estudiants més que viatjaran a Suècia a final d´estiu.

El seu treball, però, va més enllà d´una recerca històrica o de l´estudi d´un tema d´actualitat. Vargas ha creat una guia turística de diferents indrets de Puig-reig, però presentant-la d´una manera diferent, «volia crear una guia turística en forma d´experiència audiovisual a l´entorn de la història i el patrimoni de Puig-reig». Així, ha creat una plataforma que inclou quatre rutes diferents per Puig-reig. A banda del recorregut que cal seguir, passant per diversos indrets d´interès, s´hi afegeixen vídeos explicatius amb una banda sonora creada expressament per a l´ocasió, també per Vargas, que fa anys que té coneixements musicals gràcies a la seva formació a l´escola de música del municipi.

Vargas explica que la idea va sorgir per casualitat, «perquè existeixen molts llibres sobre la història i els voltants de Puig-reig, però no en aquest format, i vaig pensar que seria una proposta diferent». Comenta que el treball s´ha dividit en diverses parts, una que ha consistit en la selecció de la informació i l´altra en la part del muntatge, a banda de la composició de la música inspirada en les èpoques de cada moment històric. També s´ha encarregat de realitzar les gravacions de les peces que ha interpretat ell amb els instruments que coneix bé: el saxòfon i la guitarra i posteriorment de fer les mescles. Tot això ha estat possible, recorda, amb l´ajuda de professors i companys que li han donat un cop de mà en el procés i amb qui es mostra agraït.

Les rutes són quatre, i totes van acompanyades dels codis QR, que permeten accedir a tota la informació addicional (vídeos, música...) a través del telèfon mòbil. Tot es pot trobar a la pàgina web Descobreix Puig-reig, on es pot trobar tota la informació i també descarregar-la. La ruta de les colònies, la de la zona de Merola, la dels templers i la de Fonollet són les quatre opcions que permeten als visitants, però també als puig-reigencs, endinsar-se en el patrimoni de la vila a través dels sentits i conèixer el seu passat.

Vargas es mostra satisfet del resultat final, i assegura que el procés de creació més pràctic que ha suposat la realització dels muntatges de vídeo i de les mescles de so, l´han acabat de fer decidir quin serà el seu camí a la universitat. Si tot va bé, al setembre iniciarà els estudis de Comunicació Audiovisual, a la Pompeu Fabra.

De moment, la guia està penjada a Internet i pot ser utilitzada a través dels mòbils, i espera que sigui d´interès per a l´administració per poder-la oferir com un atractiu turístic més als visitants. Creu que no existeix cap element com aquest, és per això que els responsables municipals ja l´han posat a disposició de tothom a través del web de l´Ajuntament.