Els regidors d'Impuls de Berga presentaran una moció en el ple d'aquest dijous per reclamar 7.384,80 euros a la societat mercantil BRG Progrés. Segons assenyala un informe del secretari, es tracta de la quantitat que el consistori va pagar com a complement específic a la cap de Recursos Humans del propi ajuntament des de l'abril de 2011 fins a l'octubre de 2013 per la feina que la funcionària va fer per BRG (societat propietat del consistori que treballa en l'àmbit d'urbanisme). Segons la portaveu del grup, Ermínia Altarriba, la doble tasca "vulnera" la Llei d'Incompatibilitats. Per evitar situacions "irregulars", des d'Impuls volen que s'estableixi una relació dels llocs de treball que són necessaris.

Al ple del passat mes d'abril els regidors d'Impuls pel Berguedà de l'Ajuntament de Berga van demanar a l'alcalde que encarregués un informe al secretari sobre les presumptes irregularitats en els honoraris que estava rebent la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament de Berga per la seva tasca a la societat BRG Progrés. L'exregidora socialista, Ermínia Altarriba, ha explicat que van decidir demanar la informació després de les "reiterades" peticions d'alguns treballadors del consistori i de rebre alguns anònims.

L'informe del secretari de l'Ajuntament diu que BRG és una societat mercantil unipersonal amb capital íntegrament públic. Això vol dir que BRG és un mitjà propi de l'Ajuntament, però no forma part de l'Administració (com podrien ser-ho l'Hospital o una escola). Inicialment, la societat es va crear per desenvolupar el Pla de Barris, però més tard va passar a gestionar qüestions relacionades amb Urbanisme. Ara mateix, entre d'altres, és qui s'encarrega de les zones blaves del pàrquing. Una de les peculiaritats de la societat és que no paga l'IVA.

Així, el personal que treballa en una societat mercantil íntegrament pública té caràcter laboral, i no condició de funcionari. És precisament per aquest punt que els regidors d'Impuls han denunciat que la funcionària cap de Recursos Humans no podia ocupar aquesta segona plaça a BRG, ja que estava vulnerant la Llei d'Incompatibilitats. L'informe diu clarament que "no és possible de cap de les maneres compartir el personal de l'Ajuntament amb el de la societat".

L'Ajuntament de Berga va pagar a la societat BRG un total de 7.384,80 euros des de l'abril de 2011 fins a l'octubre de 2013, a raó de 433,40 euros al mes per 17 mesos. Impuls demana a l'alcalde que aclareixi quina és la feina que està fent BRG (amb una plantilla de 3 persones) i una cap de Recursos Humans i a quines hores ho està fent. "Si la feina es portava a terme en horari laboral del consistori, s'estava pagant a aquesta persones dues vegades", ha denunciat Altarriba. Per contra, si es realitzava fora d'hores de treball, s'incomplia la Llei d'Incompatibilitats.

Una de les curiositats del cas, segons han explicat els regidors d'Impuls, és que fins al moment l'Ajuntament ha continuat pagant un complement específic de 434 euros a la cap de Recursos Humans, ara però des del propi Ajuntament. Així, la persona en qüestió estaria cobrant un sou aproximat, segons les xifres aportades pels exregidors socialistes, de 720 euros (categoria), 327 euros (complement de destí) i 850+434 euros (complement específic).

L'informe del secretari recomana a l'Ajuntament que reclami la totalitat de l'import pagat "erròniament" per aquest concepte a la societat mercantil BRG pels serveis prestats i que es restitueixi a les arques municipals, ja que "no consta a intervenció que el servei s'hagi prestat".

De moment, i sense voler anar més enllà i descartant la possibilitat de portar el tema als tribunals, els regidors d'Impuls han optat per presentar una moció en el ple d'aquest dijous ja que, segons Altarriba, no veuen que l'equip de govern "tingui cap mena d'intenció d'esmerçar les irregularitats que s'han comès". Segons la portaveu del grup, aquest fet és només "la punta de l'iceberg" d'altres irregularitats que en matèria laboral s'estan cometent al consistori i que denoten una "mala pràctica" de l'equip de govern. Altarriba apunta el regidor de RRHH i el propi alcalde com els principals responsables polítics i ha destacat que han convertit el consistori "en el seu propi cortijo".

Per combatre les "irregularitats" que denuncien i evitar que se'n donin de noves, com per exemple que hi hagi persones que ocupin places sense que presumptament tinguin els mèrits que es reclamen, els regidors d'Impuls proposen que l'equip de govern faci una valoració dels llocs de treball necessaris perquè l'Ajuntament pugui funcionar correctament (quins llocs i quantes persones calen a cada Departament). Això, segons Ermínia Altarriba seria un exercici de transparència que evitaria possibles situacions "irregulars". A més, amb aquest document públic tothom sabria a quines promocions podria optar i a quines no, "cosa que ara no hi ha manera de saber".