Una imatge del Pedraforca feta pel fotògraf Miquel Pons ha estat escollida com la guanyadora del certamen fotogràfic Wiki Loves Earth 2014 d´àmbit català. El jurat ha hagut d´escollir aquesta fotografia entre les 5.300 imatges presentades de 445 llocs diferents fetes per 75 participants de l´edició catalana. En tots els territoris de parla catalana se n´han presentat un total de 6.323.

Wiki Loves Earth pretenia millorar la cobertura gràfica de la Viquipèdia sobre els elements del patrimoni natural, a través d´un concurs fotogràfic durant tot el mes de maig. La natura és de tots i la Viquipèdia també estima la natura. Per això ha engegat aquest concurs arreu del món per descobrir el patrimoni natural i poder compartir les fotografies, que serviran per il·lustrar la Viquipèdia i qualsevol altre projecte de coneixement lliure. En el cas de Catalunya Wiki Loves Earth està organitzat per Amical Wikimedia i la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que se suma a altres iniciatives que s´estan duent a terme a l´administració.

Per a Catalunya el concurs proposava quasi 2.000 llocs a fotografiar entre espais naturals protegits i altres elements naturals catalogats. Segons Àlex Hinojo, responsable de projectes d´Amical Wikimedia, "aquest tipus de concursos van molt bé per donar a conèixer el nostre patrimoni a un públic més ampli, i també per documentar el seu estat per a generacions futures".

Wiki Loves Earth es va iniciar l´any 2013 com una prova pilot a Ucraïna i aquest any s´ha obert a nivell mundial. S´ha organitzat de forma federativa amb un nivell local i un d´internacional. Hi ha diferents categories de participació i premis, i un jurat escollirà els guanyadors del concurs local i també els seleccionats per participar en el concurs internacional. El jurat català estarà format per fotògrafs, professionals de medi ambient i usuaris experimentats de Wikimedia.

A continuació presentem la fotografia guanyadora de Miquel Pons i les finalistes seleccionades pel jurat, que considera que és una magnífica mostra de la diversitat del patrimoni natural de Catalunya. Hi ha premis per diferents categories, premi absolut de Catalunya i premis pels set àmbits territorials.