L´Agència Catalana de l´Aigua està alliberant un cabal de fins a 39 m3/s (en condicions normals es deixa anar al voltant de 3 m3/s, tot i que en les darreres setmanes s´han allibertat 7 m3/s) de la presa de la Baells (comarca del Berguedà), per incrementar de manera sobtada i controlada el cabal del riu, provocant cabals generadors que afavoreixin la recuperació de la qualitat morfològica de la llera del riu Llobregat i de determinats hàbitats de peixos.

El bon nivell de reserves d´aquest any fa possible destinar un volum total proper als 2 hm3 en la renovació de l´hàbitat fluvial del riu Llobregat aigua avall de la Baells, mitjançant la gestió del desembassament d´un cabal generador. Aquesta actuació es va acordar en la darrera comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat, que va tenir lloc a finals d´aquest mes d´abril.

La maniobra s´ha iniciat aquest dimarts 15 de juliol a les set de la tarda i finalitzarà avui dimecres 16 de juliol a les cinc de la tarda. En accions d´aquest tipus, l´ACA canalitza les maniobres de desembassament a través del Centre de Coodinació Operativa (CECAT) de la Direcció General de Protecció Civil per a que, des d´aquest organisme, es distribueixin els avisos pertinents als municipis afectats per a la seva activació dels protocols de protecció civil a nivell de Plans d´Actuació Municipal.