El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha fet avui el viatge commemoratiu del centenari del primer servei públic de viatgers del Tren del Ciment. Anomenat popularment "carrilet", aquest tren feia un recorregut que s´iniciava a la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n´Hug, i anava fins a l´estació de Guardiola-Bagà, on enllaçava amb la línia que arribava a Manresa. El Tren del Ciment va funcionar com a ferrocarril industrial fins a l´1 d´agost del 1914, quan va començar a prestar servei públic de viatgers. Actualment, el Tren del Ciment és un tren turístic, operat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

El punt de sortida del viatge ha estat a l´estació de La Pobla de Lillet i el punt d´arribada, l´estació del Clot del Moro on el conseller Vila, acompanyat del director general d´FGC, Pere Calvet, de la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, i dels alcaldes de la zona ha pogut veure diferent material històric com la locomotora de vapor, el cotxe de viatgers, o vagons de càrrega. També ha visitat l´exposició "Tren del Ciment, company de viatge" inaugurada el 13 de juny dins el marc dels actes del centenari. L´exposició itinerant, actualment ubicada a l´antiga estació de tren de Guardiola de Berguedà, mostra la història del Tren del Ciment des dels inicis a través de les anècdotes viscudes per una família de tres generacions que van treballar a la fàbrica de ciment i al tren.

El Tren del Ciment és avui un reclam turístic que explota FGC des de juliol de 2005 en el seu darrer tram: des de l´antiga estació de la Pobla-Apartador fins al Clot del Moro. Aquesta iniciativa va sorgir de l´interès en recuperar aquest tren històric, que va ser molt important tant a nivell econòmic com social. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres amb parada a 4 estacions: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n'Hug. El trajecte dura aproximadament 20 minuts i el realitza una locomotora dièsel nova amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun.