Per primera vegada el Berguedà sabrà exactament quins beneficis econòmics genera el senderisme a la comarca. I ho sabrà gràcies a un estudi que s'està duent a terme des del març d'enguany i que s'ha d'acabar el febrer del 2015. A través del treball es faran 800 enquestes per saber el perfil del senderista, què l'atrau de la comarca i quina despesa hi fa.

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) ha signat un conveni amb la Diputació de Barcelona i la Fundació Tecnocampus de Mataró-Maresme (Escola Universitària del Maresme EUM) per dur a terme el projecte "Estudi del senderisme com a activitat turística pel desenvolupament econòmic local. Cas d'estudi: impacte econòmic del senderisme al Berguedà". L'objectiu d'aquest treball és "disposar i dotar la institució d'una eina útil per millorar l'eficiència dels processos de gestió territorial (local i comarcal) del turisme". Els resultats "permetran identificar l'impacte de les inversions públiques i les estratègies comercials en la rendibilitat dels productes de senderisme". Fonts de l'Agència han explicat que "aquesta informació permetrà determinar orientacions i accions per traslladar al procés de presa de decisions en empreses i institucions, i així poder progressar en la gestió sostenible de les destinacions turístiques".

El treball de camp d'aquest estudi, les enquestes, s'acabaran el febrer del 2015 i es van iniciar el març d'enguany. Es calcula que es faran unes 800 enquestes a senderistes en diferents camins de al comarca. Als enquestats se'ls demana la durada de la ruta que fan, d'on vénen, si són treballadors en actiu o no, el tipus de professió i on la desenvolupen, cada quan caminen, amb quina freqüència visiten el Berguedà i per què ho fan (si es per fer-hi turisme actiu, cultural), si s'allotgen a la comarca i en quins tipus d'establiments, el seu grau de satisfacció i també quin és el nivell de despesa que fan.

Fonts de l'Agència han explicat que aquestes enquestes es realitzen entre setmana o en cap de setmana en funció de l'època de l'any i del lloc. L'objectiu de la programació és que els enquestadors vagin a llocs que hi hagi senderistes. Alguns dels espais on es fan enquestes són Queralt, en concret a la capella de Sant Joan, on conflueixen diferents senders, la font Freda, punt d'inici per pujar a Ensija, els Empedrats (a cal Cerdanyola, entre Bagà i Gisclareny) o el refugi Lluís Estasen del Pedraforca. Aquest mes els caps de setmana també se'n faran al coll de l'Oreller (Castellar del Riu), al coll de la Bena (Gisclareny) i el santuari de Falgars, a la Pobla de Lillet.