Gruyère, emmental, raclet i tête de moine són alguns dels nou formatges que es podran degustar divendres que ve a partir de les 9 de la nit a la plaça de l'església de Borredà a la quarta edició del Formatjazz. La iniciativa, que combina gastronomia i música, va néixer el 2011 per iniciativa del formatger Toni Chueca, de Formatge Bauma, i espera aplegar també 350 assistents com en edicions passades.

Després d'haver portat al certamen formatges de l'Ariège, d'Itàlia i d'Anglaterra, enguany Chueca ha apostat pel producte elaborat a Suïssa, "un país amb molta tradició formatgera i amb una tria que farà gaudir els assistents". El formatger explica que "el principal tret característic respecte a formatges d'altres països és que s'elaboren amb llet de vaca i desprenen uns gustos afruitats".

Com en les altres edicions, es podran degustar un total de nou formatges diferents acompanyats d'una copa de vi o de cervesa. De fet, Chueca fa ressaltar que aquesta és una de les novetats en la cita d'enguany. "A proposta de la cervesera berguedana Quer, ampliarem el ventall i es podrà escollir entre vi o cervesa".

La part musical, per la qual vetlla la Berguedana de Jazz, serà a càrrec de la formació Num Num Trio, un grup que oferirà repertori entre el soul i el jazz dels anys seixanta. El trio és format per Jules Bikoko, al contrabaix; per Caspar St. Charles, a la bateria, i per Xaiver Algans, al piano. Segons Chueca, "cada any es busca un grup diferent, i creiem que agradarà molt".

El certamen és organitzat conjuntament per la Mostra de Formatges de Borredà, per la Berguedana de Jazz, per Formatge Bauma i per l'Ajuntament de Borredà, amb el patrocini de diverses administracions i la col·laboració d'establiments que ofereixen alguns dels productes que se serveixen per acompanyar els formatges, com és el pa, o la xocolata. Com recorda Chueca, es tracta "d'una proposta que va néixer mig de broma" i que s'ha acabat consolidant amb la voluntat de continuar celebrant-se any rere any mentre el públic respongui.

Iniciativa solidària

Per primera vegada, el Formatjazz mostrarà una vessant solidària, i és que una part dels diners recaptats amb la venda de tiquets, es destinaran a l'entitat Borredà Comparteix, que treballa de manera coordinada amb els serveis socials de la localitat per ajudar les famílies més necessitades. "Tot dependrà de les despeses finals, però calculem que podrem fer un petit donatiu per a aquesta causa", concreta Chueca.

El preu del tast és de 10 euros i de 5 per als socis de la Berguedana de Jazz. La reserva de tiquets es pot fer a l'Oficina de Turisme de Berguedà, trucant al 93 822 15 00 o al web www.berguedareserves.cat.