Quan va ser construïda?, amb quin objectiu? o com es controla la capacitat d'aigua? Aquestes i moltes altres qüestions són les que centren les visites guiades a l'interior de la presa de la Baells que durant tot el mes d'agost s'organitzen des del Museu de les Mines de Cercs. Tot i que l'activitat es programa des de l'estiu passat, enguany és la primera vegada que dins del recorregut s'accedeix a l'interior de la presa, fet que permet als visitants conèixer les entranyes d'aquesta construcció faraònica que actualment gestiona l'Agència Catalana de l'Aigua.

Entre les dues sessions d'una hora i mitja de durada que s'ofereixen setmanalment hi passen al voltant d'una seixantena de persones, que, segons la guia de l'activitat, Elisabet Boixader, arriben d'arreu del territori. "Molta gent del Berguedà que s'assabenta que es pot visitar la presa per dins si hi interessa perquè mai no hi ha pogut entrar", comenta.

D'altra banda, també s'hi apunten persones que són al Berguedà de vacances i ho veuen com una proposta interessant. Durant la visita del dimecres passat, a banda de la presència d'alguns veïns de la comarca, la majoria d'assistents provenien del Vallès Occidental i del Barcelonès. Eren, gairebé en tots els casos, famílies que estan de turisme al Berguedà.