Quintí Canals fa sis anys que escriu a la Viquipèdia i ja ha publicat uns 700 articles. Joaquim Puig, en canvi, només fa mig any que hi està aficionat i ha penjat a la xarxa una setantena de publicacions. Els dos berguedans confessen estar «enganxats» a l´edició i a la redacció d´articles a l´enciclopèdia digital i lliure més utilitzada del món, la que té més continguts i també la que rep més visites.

Quintí Canals és de Cal Bassacs, i explica que des de sempre ha estat aficionat a buscar informació a les enciclopèdies. «Un dia vaig comprovar si Cal Bassacs apareixia a la Viquipèdia. Vaig veure que no i vaig decidir escriure l´article jo mateix», explica. A partir de llavors, s´hi va anar aficionant «perquè crea com una mena d´addicció quan veus que el que escrius és útil per a la resta de persones». Puig, per altra banda, fa poc més de sis mesos que participa d´una manera activa a l´enciclopèdia: després de conèixer-ne els usos gràcies a Canals, va veure la Viquipèdia com una plataforma per escriure sobre els temes que més li interessen i compartir-los amb tothom. Sobretot, històries que fan referència al Berguedà, i concretament al seu poble, Puig-reig.

«Avui en dia no existeixes si no apareixes a la Viquipèdia», afirmen tots dos entre rialles. Potser sembla una exageració, però és cert que l´enciclopèdia es troba entre les eines de consulta més utilitzades. Per a Canals i Puig, «el més important és que el que es publica a Viquipèdia és de lliure accés per a tothom, i encara que el contingut sigui creat per un particular, és d´abast col·lectiu i tothom pot modificar-lo i millorar-lo». De fet, Canals defensa que un altre dels motius que l´han fet implicar en la plataforma és la promoció de la llengua catalana. «És important que hi hagi una enciclopèdia lliure en català», afirma.

D´altra banda, tots dos corroboren que «és una eina que permet difondre el que passa al món, un mirall de la realitat del nostre voltant». Opinen, també, que «és una plataforma per fer difusió de la nostra comarca i perquè els que hi escrivim puguem aprendre sobre el que tenim a casa nostra». Així ho diu Puig, que assegura que des que escriu a Viquipèdia ha après moltes coses que desconeixia del Berguedà. Actualment el Berguedà té a Viquipèdia 1.027 articles i les publicacions han rebut prop de 2 milions de visites. En aquesta línia, però, creuen que «la comarca necessita més editors de l´enciclopèdia digital». És per això que demanen que «les persones que hi estiguin interessades es dirigeixin a les biblioteques, on poden demanar informació i esperar que s´organitzin tallers».

«Tothom pot escriure-hi si segueix unes pautes mínimes: demostrar que la informació és certa, ser neutre en l´exposició del tema i no copiar continguts protegits», explica Canals. A més, assegura que «el mecanisme és molt senzill i amb un petit taller ja es pot utilitzar». Properament s´organitzaran sessions per donar les eines bàsiques per convertir-se en editor de l´enciclopèdia digital.