Set municipis del Berguedà (Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes), amb la col·laboració del departament d'Agricultura, reduiran el 20% la factura energètica gràcies al projecte d'instal·lació de 17 calderes de biomassa que subministraran energia a 34 equipaments municipals (escoles, ajuntaments, museus, sales polivalents).

Es tracta d'un projecte conegut al Berguedà tal com ja ha informant en el seu dia aquest diari però que ahir es va presentar a la seu del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Medi Natural a Barcelona amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí, així com també el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, el tinent d'alcalde de Cercs Jesús Calderer.

El projecte suposarà la gestió forestal de prop de 16.000 hectàrees de bosc amb un potencial d'extracció de fins a prop de 13.500 tones de fusta de diferent qualitat. El projecte crearà 40 llocs de treball i significarà una inversió d'1,5 milions d'euros que anirà a càrrec de la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Urbaser i l'empresa berguedana Tractaments Ecològics.

La iniciativa impulsada pels set ajuntaments que integren la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa ajudarà a fer més rendible l'explotació dels recursos forestals. Fins ara, només amb la retirada de la fusta i els residus de fusta de baixa qualitat que acostumen a suposar un 20% de l'extracció, no es feia rendible l'explotació del bosc perquè era més car el cost d'explotació que el rendiment econòmic final. Ara,al donar sortida aquest 20% de residus de fusta de baixa qualitat destinats a la instal·lació de biomassa s'aconsegueix el punt de rendibilitat desitjat. A més, els ajuntaments implicats reduiran amb aquesta nova energia un 20% la seva factura energètica.