El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà alerta que els boscos protegits de la comarca podrien estar en perill. En un comunicat difós a la premsa, el col·lectiu ecologista expressa la seva "inquietud" per l'anunci que van fer el 4 de febrer passat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, Jesús Calderer, referent a "la posada en marxa d'un projecte de tala forestal en 15.977,6 hectàrees de bosc de la comarca.

L'associació denuncia que, d'acord amb les dades que ha recollit, als boscos de la baga de Queralt, a Berga, de la baga de la Casa Nova, a Cercs, i de la baga de Rus, a Castellar de n'Hug, ja hi ha aprofitament forestal, "sense que es pugui descartar que n'hi hagi en altres". A més, el grup remarca que totes aquestes forests estan incloses en l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya de l'any 2011, en què es consignen els 292 boscos i rodals de màxim valor ecològic i mediambiental de tot el territori català. 13 d'aquests boscos es troben al Berguedà.

Segons el col·lectiu, el departament d'Agricultura promou les tales en aquests boscos protegits, tot "ignorant" el mandat parlamentari del 27 de febrer del 2014, que insta el Govern de la Generalitat a adoptar "mesures efectives i urgents per evitar que es tali cap bosc singular més dels inclosos en l'inventari".

El Grup de Defensa de la Natura assegura que "de cap manera" s'oposa al projecte d'aprofitament de llenya i escorça d'arbres per fer-ne biomassa, però puntualitza que no s'hauria de tirar endavant en els boscos de més valor natural del Berguedà.