08 de abril de 2015
08.04.2015

Berga comença les obres per arranjar els entorns del castell

El president del Consell Comarcal, Sergi Roca, afirma que no es podran restaurar tots els racons del monument per falta de diners

08.04.2015 | 08:48
Un paleta treballant al castell

Les obres de rehabilitació del castell de Sant Ferran de Berga, que van començar fa tot just un mes i s´acabaran, si es compleix el termini d´execució fixat, d´aquí a cinc mesos, serviran per remodelar i arranjar el monument i els seus entorns perquè es puguin visitar en unes condicions mínimes de seguretat. La fortificació medieval, ara com ara en un greu estat de deteriorament provocat per l´abandonament, la falta de manteniment i el vandalisme, va ser un dels escenaris principals de les diverses guerres que van assolar el Berguedà al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX.

El projecte de recuperació del castell, propietat del Consell Comarcal del Berguedà, té un cost total de 410.000 euros, que s´ha finançat en part amb un ajut de la Diputació de Barcelona. El president de l´ens comarcal, Sergi Roca, afirma que no es podran restaurar tots els espais del monument, ja que no han pogut reunir tots els diners que necessitaven.

D´acord amb el pla d´obres, s´estan fent diferents actuacions al castell, com ara netejar i recuperar la plaça d´armes de l´extrem ponentí, enderrocar l´edifici on es feien, anys enrere, els plens del Consell Comarcal i que està en estat de ruïna, reconstruir el baluard de Sant Joan i la porta d´accés al recinte pel seu costat nord, netejar i sanejar els paraments en cortines i baluards, soterrar la línia elèctrica de baixa tensió que travessa la plaça d´armes de ponent, posar ordre a l´embolic d´antenes del baluard de la Porta i instal·lar sistemes de seguretat en la coronació dels merlets.

Xavier Campillo, president de l´associació Amics del Castell de Berga, explica que ara per ara les prioritats de l´entitat en relació amb la fortificació són poder fer-hi visites guiades en millors condicions de seguretat, recuperar-la com a espai públic per a la ciutat, difondre´n la història entre el jovent i convertir-la en un punt d´investigació històrica. Durant el mes de juliol d´enguany, s´hi farà una prospecció arqueològica que, segons Campillo, «farà augmentar el valor del monument».

Campillo comenta que actualment el castell és «un espai obert sense cap mena de control» i hauria de ser «un espai obert a tothom, però controlat». Per donar a conèixer la història de la fortificació entre els més joves, l´associació s´ha posat en contacte amb els centres d´ensenyament del Berguedà perquè, a partir del curs vinent, els alumnes de batxillerat puguin fer les pràctiques de voluntariat obligatòries a l´associació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

Enllaços recomanats: Premis cinema