Les obres de rehabilitació del castell de Sant Ferran de Berga, que van començar fa tot just un mes i s´acabaran, si es compleix el termini d´execució fixat, d´aquí a cinc mesos, serviran per remodelar i arranjar el monument i els seus entorns perquè es puguin visitar en unes condicions mínimes de seguretat. La fortificació medieval, ara com ara en un greu estat de deteriorament provocat per l´abandonament, la falta de manteniment i el vandalisme, va ser un dels escenaris principals de les diverses guerres que van assolar el Berguedà al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX.

El projecte de recuperació del castell, propietat del Consell Comarcal del Berguedà, té un cost total de 410.000 euros, que s´ha finançat en part amb un ajut de la Diputació de Barcelona. El president de l´ens comarcal, Sergi Roca, afirma que no es podran restaurar tots els espais del monument, ja que no han pogut reunir tots els diners que necessitaven.

D´acord amb el pla d´obres, s´estan fent diferents actuacions al castell, com ara netejar i recuperar la plaça d´armes de l´extrem ponentí, enderrocar l´edifici on es feien, anys enrere, els plens del Consell Comarcal i que està en estat de ruïna, reconstruir el baluard de Sant Joan i la porta d´accés al recinte pel seu costat nord, netejar i sanejar els paraments en cortines i baluards, soterrar la línia elèctrica de baixa tensió que travessa la plaça d´armes de ponent, posar ordre a l´embolic d´antenes del baluard de la Porta i instal·lar sistemes de seguretat en la coronació dels merlets.

Xavier Campillo, president de l´associació Amics del Castell de Berga, explica que ara per ara les prioritats de l´entitat en relació amb la fortificació són poder fer-hi visites guiades en millors condicions de seguretat, recuperar-la com a espai públic per a la ciutat, difondre´n la història entre el jovent i convertir-la en un punt d´investigació històrica. Durant el mes de juliol d´enguany, s´hi farà una prospecció arqueològica que, segons Campillo, «farà augmentar el valor del monument».

Campillo comenta que actualment el castell és «un espai obert sense cap mena de control» i hauria de ser «un espai obert a tothom, però controlat». Per donar a conèixer la història de la fortificació entre els més joves, l´associació s´ha posat en contacte amb els centres d´ensenyament del Berguedà perquè, a partir del curs vinent, els alumnes de batxillerat puguin fer les pràctiques de voluntariat obligatòries a l´associació.