El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest dilluns la nova planta de l'empresa olotina Espuña a la Pobla de Lillet (Berguedà) i l'ha posat com a exemple de l'"alineació" entre el món públic i privat que, segons ell, "ha servit per salvar empreses i crear-ne de noves". Espuña va adquirir el juny de 2014 la unitat productiva de Soluciones Alimentarias S.A que havia entrat en concurs de creditors i va rebre el suport de la Generalitat a través de la Direcció General d'Indústria. Mas també ha expressat que Catalunya "no ha de tirar mai la tovallola" perquè, segons ell, "sempre hi pot haver una nova oportunitat, fins i tot en els moments més complicats quan ho veus tot gris".

Mas ha posat l'empresa Espuña com a exemple que durant els últims anys "la sintonia entre l'administració, els jutjats mercantils i el món privat ha servit per salvar moltes empreses del país". De fet, el president ha volgut "desmuntar el mite" que la lentitud de les administracions "no va renyida amb una imatge d'agilitat, quan cal". Espuña va adquirir el juny de 2014 la unitat productiva Soluciones Alimentarias S.A que l'empresa Rocha Catering tenia a la Pobla de Lillet i que havia entrat en concurs de creditors el setembre de 2013. L'operació va rebre el suport de la Direcció General d'Industria i la Generalitat va facilitar a l'empresa les gestions operatives per a l'adequació urbanística dels terrenys i l'adaptació mediambiental.

El cap de l'executiu català ha recordat que la zona de l'Alt Berguedà té una llarga tradició industrial "plena d'obstacles" amb la desaparició d'una part significativa del teixit productiu local. Amb tot, Mas ha assegurat que la instal·lació d'Espuña "demostra que per negres que siguin les perspectives, mai es pot tirar la tovallola". De fet, Mas ha traslladat aquesta premissa a tot el país i ha assegurat que "Catalunya tampoc pot tirar mai la tovallola perquè sempre hi pot haver una nova oportunitat, fins i tot en els moments més complicats".

D'altra banda, el president de la Generalitat ha lloat la capacitat exportadora d'Espuña, que ha traslladat a moltes de les empreses del país. Segons Mas, "moltes empreses s'han espavilat i han entès que el seu mercat natural no el seu territori proper, sinó el món". Per ell, la garantia de l'èxit d'una empresa i també d'un país, "sigui petit o gran", és "posar passió, coneixement, empenta, dedicació i alta qualitat en les coses".

2 MEUR d'inversió i una vintena de llocs de treball

Amb 3.700 metres quadrats i 2 MEUR d'inversió, la intenció d'Espuña ha estat reorientar els serveis de les instal·lacions de la Pobla de Lillet per iniciar-hi la producció de tapes casolanes, que destinarà majoritàriament a exportacions, sobretot als Estats Units i Llatinoamèrica. L'entrada en funcionament de la nova planta d'Espuña representarà poder fabricar tots els productes de tapes en un mateix lloc amb la conseqüent reducció de despeses que això comporta, poder ampliar la gamma de productes i revisar les seves previsions de creixement.

La gamma de Tapes al Minut representa el 8% de la cartera de productes d'Espuña. Segons ha explicat el president de la companyia, Xavier Espuña, aquesta gamma de productes va facturar en l'anterior exercici un total de 5,5 MEUR i s'exporta un 91% de la producció. A més, Espuña ha avançat que el seu objectiu és obrir aquestes tapes a noves matèries com són el peix o les verdures.

L'any 1947 va néixer a Olot la marca Espuña com a fabricant d'embotits. Des de llavors l'empresa ha ampliat la seva gamma de productes i està present al mercat nacional i internacional. Les exportacions suposen un 51% de la facturació total de l'empresa i, encara que està present en més de 45 països del món, els seus principals mercats són França, Regne Unit, Alemanys i Portugal. Espuña també exporta a altres països molt exigents amb la qualitat i la seguretat alimentària, com són el Japó i Corea.