Ramona Bruch Iborra va néixer a Berga el 3 d´agost del 1930. Als 15 anys va començar a treballar a la colònia tèxtil de Cal Rosal, on va participar en els moviments obrers i sindicals. Quan va plegar de la fàbrica, fa fundar, juntament amb un grup de persones entre les quals hi havia l´exbibliotecària Leo Boixader, l´Aula d´Extensió Universitària per a la Gent Gran, que cada dilluns organitza una conferència sobre temes d´interès; va col·laborar amb l´Associació de Veïns dels Quatre Barris de Berga, i va crear, amb la germana Maria Gràcia, el Grup Horitzó del Berguedà, una entitat que té com a objectiu la promoció i la integració laboral de persones en risc o situació d´exclusió social.

Des de fa vuit anys, Ramona Bruch és presidenta de la junta del Casal de Gent Gran de Berga. Mentre conversem al seu despatx, situat a la planta baixa de l´edifici de la plaça de Sant Joan, l´activitat no s´atura i una munió de persones va amunt i avall pels passadissos; senyores piquen a la porta, entren a l´estança, demanen a la Ramona que les apunti a la llista de participants per a la propera sortida que organitza el casal, i se´n van.

«Cada dia, unes 600 persones passen pel Casal de Gent Gran i hi fan activitats», explica la Ramona. El casal, adscrit a la direcció general d´Acció Cívica i Comunitària del departament de Benestar i Família de la Generalitat, és un equipament cívic destinat al col·lectiu de les persones grans que té la finalitat de promoure´n el benestar i la participació en la societat com a membres actius. «En els anys del franquisme, es consideraven els casals un aparcament per a la gent gran. Avui són un lloc on la gent fa coses», remarca Bruch.

En aquest sentit, el centre, obert cada dia de deu del matí a dos quarts de dues de la tarda i de tres a vuit del vespre, ofereix a la gent gran diferents serveis i activitats, com ara servei de podologia, perruqueria, barberia, cafeteria i menjador, que els usuaris han de pagar de la seva butxaca; activitats físiques i esportives, com ara gimnàstica, caminades, tai-txi, ioga, billar, balls de saló i balls en línia; activitats manuals i artístiques, com és ara ceràmica, paper maixé, pintura a l´oli, puntes al coixí, punt de creu, tall i confecció, patchwork, i restauració d´objectes i, pel que fa a les arts escèniques, cant coral, llenguatge musical, sardanes i teatre. El centre també ofereix tallers de creixement personal, llengües, lectura, escriptura i iniciació a les noves tecnologies. Les activitats organitzades pel casal són gratuïtes i les persones inscrites n´han de pagar el material necessari.

Segons Bruch, una de les iniciatives més remarcables que es duen a terme cada any és la trobada intergeneracional entre avis i àvies del Casal de Gent Gran i els alumnes dels primers cursos d´ESO de l´escola La Salle de Berga, en què, durant un dia, grans i joves fan diverses activitats junts, com ara jugar a la botifarra, als escacs i a la consola, i ballar sardanes. «És una activitat molt enriquidora», destaca Bruch, «ja fa uns anys que la fem i tots en traiem moltes coses bones, grans i joves».