Roberto Moreno López ha renunciat a estar a la llista d'Unión Progreso y Democràcia (UPyD) a Ferrol, segons han explicat a aquest diari fonts del partit. Aquest és el primer pas per integrar-se a la candidatura del PP a Berga que la junta electoral no ha proclamat per irregularitats. De moment, no poden presentar-se al 24-M.

En primer lloc, la junta electoral va detectar que el número 5 (Eduardo David Zuñiga) no complia els requisits legalment establerts per ser elegible. Aquest advocat resident a Berga té la nacionalitat peruana i no té dret de sufragi passiu (el dret de ser escollit), segons fonts de la junta de zona. El PP havia dit que no estava inscrit al cens electoral. En aquest cas, aquesta persona podria ser escollida si fos ciutadà amb la nacionalitat espanyola o d'algun país de la Unió Europea.

Un cop sabut que no podia presentar Zuñiga, el PP va proposar una persona per substituir-lo que volia col·locar al número 14 de Berga. Els populars havien presentat una llista amb 17 persones sense suplents. I això els va obligar a buscar un altre integrant a corre-cuita per completar els disset efec- tius necessaris. L'escollit va ser Roberto Moreno López, amic de Joan Antoni López, l'alcaldable i dirigent popular. Tanmateix, la junta electoral va comunicar als populars, dilluns, que aquesta persona figurava al número 14 de la llista del partit de Rosa Díez a Ferrol. Això volia dir que no podia presentar-se a dues llistes. Per això, legalment no està proclamada la candidatura dels populars i, a hores d'ara, el PP de Berga no es pot presentar a les eleccions locals. La junta ho va saber gràcies al seu programa informàtic, amb dades creuades de l'estat espanyol de totes les llistes.

Tanmateix, els representants del PP interposaran un recurs contenciós administratiu abans del dia 30 davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TCJC). Demanaran que s'atengui la seva petició d'esmena d'irregularitats de la seva llista. Aquesta sala és l'encarregada de decidir si la candidatura de la capital berguedana es podrà presentar o no.

Un cop la junta electoral va comunicar al PP de Berga que el seu nou candidat també figurava a Ferrol però a UPyD, Roberto Moreno va informar la junta electoral corresponent que renunciava a formar part de la candidatura gallega. Això va passar dilluns. Per la seva banda, aquest ens ho va comunicar al partit, segons han explicat a Regió7 fonts d'UPyD a Ferrol. Va ser posteriorment, quan es va fer pública aquesta duplicitat, que els encarregats de confegir la llista de Ferrol se'n van assabentar per les trucades dels periodistes. Fonts del partit han detallat que, en el seu dia, Roberto Moreno, que és de Barcelona, es va presentar voluntàriament a la seu d'UPyD de Madrid. Es va oferir per formar part de les de la formació on fes falta. Ell havia treballat en aquest partit tot i que ahir les fonts esmentades no van poder concretar si n'és militant.

L'escissió que ha viscut UPyD a Ferrol i la Corunya ha fet que els magenta no hagin tingut prou efectius per completar la llista de Ferrol, entre altres llocs. Només les onze primeres persones de la candidatura són d'aquell municipi. Per això, UPyD va optar per incloure Moreno en aquesta llista. Fonts del partit han dit que havia signat un document per integrar-se a la llista. Les mateixes fonts han refusat la versió de Joan Antoni López, el president del PP del Berguedà i alcaldable popular de Berga, que va dir que Roberto Moreno "no sabia que anava a la llista d'UPyD a Ferrol" i que "li han utilitzat el DNI sense saber-ho". Segons fonts d'UPyD, "hi ha testimonis" que Moreno va signar un document conforme anava a la seva llista de Ferrol. Ahir aquest diari no va poder contactar amb Robert Moreno per recollir la seva versió dels fets i aclarir si sabia que es presentava a dos llocs o no.

Ahir, Joan Antoni López, alcaldable del PP per Berga, va reiterar la seva convicció que aquest afer es resoldrà i que podran presentar-se a la capital.