El Jutjat Penal número 1 de Manresa ha condemnat a quatre anys de presó Esther Sitges Bertran, la mestra de Gironella que va ser enregistrada mentre maltractava dos nens d'1 any d'edat de la llar d'infants de l'Anunciata, quan els forçava a menjar i a dormir de forma clarament negligent. En la sentència, la magistrada qualifica d'"humiliants" i "degradants" les imatges que han servit per condemnar la docent, i que van ser gravades per una càmera oculta que va instal·lar l'equip directiu.

La condemna de quatre anys de presó és la mateixa que demanava la fiscalia en el seu escrit de conclusions finals: dos anys de presó per cadascun dels dos casos de maltractament, que tipifica com a delictes contra la integritat moral. A més a més, la jutgessa ha acceptat íntegrament la indemnització que demanaven les famílies dels dos infants, que han estat defensades pel despatx Monell Advocats. D'aquesta manera, ha condemnat Esther Sitges Bertran a pagar 45.000 euros a cadascuna d'ells, pels danys morals i psicològics causats tant als menors com als seus pares.

La condemna de quatre anys de presó pot significar l'ingrés penitenciari de la mestra condemnada, Esther Sitges Bertran, ja que difícilment podria ser suspesa durant l'execució de la sentència, tenint en compte l'elevada pena. De totes maneres, ara la mestra pot presentar un recurs a l'Audiència Provincial de Barcelona amb un doble objectiu: aconseguir invalidar els vídeos incriminatoris (ja que van ser enregistrats per una càmera oculta) o, en cas de ser condemnada, obtenir una rebaixa de la pena. Amb tot, l'Audiència ja va validar en el seu moment les imatges, perquè va considerar que, encara que la càmera no tenia permís judicial, en aquest cas prevalia la protecció dels menors.

La sentència, d'altra banda, també condemna Montserrat Guitart Clotet, l'altra mestra que va ser jutjada en el mateix judici, perquè, en un dels vídeos, s'observa com presenciava una de les accions d'Esther Sitges sense impedir els fets, de forma totalment passiva. Per aquest motiu, la magistrada la condemna pels mateixos delictes que Sitges en grau de còmplice, a una pena total d'onze mesos de presó.

Si als vídeos hi hagués hagut so, «s'hauria evidenciat encara més el sofriment dels menors»

La magistrada també destaca en la sentència que les imatges no anaven acompanyades de so, "la qual cosa hauria evidenciat encara més el sofriment dels menors". De fet, a les imatges es veu clarament com el nen introduït al revés a dins del sac de dormir no para de bellugar-se de mans i peus intentant sortir-ne, cosa que impedia la mestra, asseguda a la boca de l'obertura. Pel que fa al nen a qui forçava a menjar, també intentava fugir de l'acció de la mestra, cosa que ella impedia tot bloquejant-li tant els braços com les cames.

Segons retreu la sentència, les víctimes, "a causa de la seva curta edat, no podien queixar-se de paraula, però van evidenciar-ho amb els seus canvis de conducta. Els que fins llavors havien estat nens feliços es van tornar espatandissos i intranquils, i van sofrir alteracions del son i de l'alimentació". Fins i tot, assenyala la resolució, "van arribar a sofrir atacs de pànic quan advertien la sola presència de l'acusada".

Pel que fa a l'altra docent condemnada, Montserrat Guitart, que en un dels vídeos apareix observant els fets, la jutgessa li retreu que se la veia "amb una actitud, com a mínim relaxada, mentre l'altra acusada duia a terme els seus tractes vexatoris cap als menors". Guitart, assenyala la sentència, "va arribar a parlar animadament amb ella mentre estava asseguda tapant el sac del menor, qui, amb el cap en el lloc dels peus no podia ni conciliar el son, ni respirar". La magistrada també fa referència a un altre vídeo gravat per la càmera en què es veu Montserrat Guitart "passar el pal de fregar per la taula on l'acusada Esther, immediatament després, donava el menjar" als nens. "Fins a tal punt podem acreditar que l'acusada era còmplice i facilitava l'acció de l'autora, amb qui compartia el dol perquè la seva acció denotava el coneixement de la finalitat delictiva a la qual prestava la seva col·laboració i la seva pròpia aportació, ja que arribava a tancar la porta d'accés a l'aula, la qual cosa

La jutgessa recorda que la condemna no només es basa en els dos vídeos, sinó també en el testimoni "coherent" de la mestra que va denunciar els fets, i que en el judici es va ratificar en la declaració.