Va entrar al món del pubillatge l´estiu passat. Coneixia alguns dels secrets interns de la tradició gràcies als seus amics, que ja havien estat representants del pubillatge de Gironella. També volia entrar a formar-ne part. A banda de ser una defensora del seu país, Catalunya, volia ser pubilla per retre homenatge a la seva família, que sempre ha estat molt vinculada a aquesta tradició, i especialment al seu tiet. Anna Ferrer i Coma és des de l´agost de l´any passat pubilla de Gironella i fa uns dies ho compagina amb el càrrec de segona dama de la Catalunya Central.

Ferrer és gironellenca fins al moll de l´os, té dinou anys acabats de fer i explica que sempre ha estat vinculada al teixit associatiu de la vila. Des que està instal·lada a Barcelona per cursar els estudis universitaris, s´ha vist obligada a deixar algunes de les seves activitats, però encara manté el contacte amb el seu poble els caps de setmana. Estudia Educació Primària a la Universitat Abat Oliba de Barcelona i forma part de la Coral Estel de Gironella i de la Polifònica de Puig-reig. I és que es considera una amant de la música i li encanta cantar.

El pubillatge té requesta a Gironella i ella tenia clar que volia intentar ser pubilla del seu poble. «Em feia molta il·lusió i en tenia moltes ganes, i vaig decidir presentar-m´hi perquè em sentia capacitada per fer-ho», recorda. Tenia, però, dubtes de si seria l´escollida o no, «perquè l´any passat érem tres noies interessades». Va tenir sort i finalment Ferrer va ser proclamada pubilla juntament amb l´hereu, Daniel Raya, un amic de tota la vida. Durant els darrers mesos han estat els encarregats d´escampar el nom de Gironella per tot el territori, i des de fa unes setmanes Ferrer també representa una part de les comarques de la Catalunya interior com a segona dama. «Ser pubilla de Gironella suposa representar el poble, és un tema més personal i de pertinença a una vila. En canvi, tenir un càrrec dins de la Catalunya Central va més enllà i mostra les ganes que tenim i el suport que donem a les nostres manifestacions culturals», assegura Ferrer.

Confessa que no s´esperava «gens» ser escollida segona dama, però se´n sent satisfeta. El següent graó és assolir representació dins el pubillatge a escala nacional. Tot i que no tanca les portes, creu que ja hi haurà temps per parlar-ne. La jove gironellenca assegura que la tradició del pubillatge es manté viva i, encara que hi ha ciutats i pobles on costa trobar candidats, «s´està apostant fort per mantenir viva la flama i transmetre el missatge de catalanitat que tots els que en formem part tenim clar». Durant aquests mesos Ferrer ha fet noves amistats, ha conegut racons nous de Catalunya i ha vetllat per mantenir viva la tradició. A l´altra banda de la balança també hi ha moltes hores de festa i bon rotllo. «Tinc ganes que arribi el cap de setmana pel pubillatge», confessa. És per això que anima els adolescents a entrar a formar-ne part «si realment s´estimen Catalunya».