El castell de Sant Ferran de Berga acollirà aquest estiu el primer taller d'excavacions arqueològiques. Una proposta impulsada per l'Associació Amics del Castell de Berga, l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà, amb l'objectiu de preservar aquest patrimoni històric amb la implicació dels veïns.

D'aquesta manera ho ha explicat el president de l'entitat, Xavier Campillo, que assegura que un dels reptes dels propers mesos és aconseguir apropar els berguedans al castell, "fer que se'l sentin seu i recuperar l'espai com un punt de trobada de referència a nivell cultural i turístic de Berga". El taller es portarà a terme des del 29 de juny i fins el 10 de juliol i està obert a totes les persones majors de 14 anys interessades en conèixer de prop el castell i participar en el procés de descoberta de nous elements. Les inscripcions es poden fer fins el 23 de juny al Punt Jove de de Berga de manera gratuïta o a joventut@ajberga.cat.

Durant aquesta primera edició, es pretén recuperar la planta de l'antiga església de Santa Eulàlia. "Sabem que hi ha les restes, però ara cal delimitar-ne la planta, saber realment quines són les seves dimensions i veure com va afectar al jaciment la construcció de la piscina a meitats de segle passat".

Campillo creu que el projecte pot tenir continuïtat en els propers anys i assegura que "hi ha molt per descobrir". De moment, es mostra satisfet que les administracions s'hagin implicat en el projecte tant en l'organització d'aquest taller com en la voluntat de preservar el patrimoni. I és que properament es finalitzaran les obres de restauració a la zona del castell impulsades i finançades pel Consell Comarcal del Berguedà, que han consistit en la restauració del baluard de Sant Joan, en l'adequació d'un punt d'informació i en la restauració i consolidació de la muralla.