La sala de plens de l'ajuntament de Berga ja no està presidida per un crucifix situat just al damunt de la cadira que ocupa l'alcaldessa i per sobre de l'escut de Berga. L'executiu de la CUP l'ha tret en una de les seves primeres decisions de govern. Els dirigents berguedans consideren que les administracions són una institució laica i que no han d'estar associades a una religió concreta -en aquest cas la catòlica- i que les persones de diferents confessions religioses s'han de trobar a gust a la casa gran perquè és la casa de tots. Membres de l'executiu de la CUP ha traslladat el crucifix al Museu Comarcal de Berga per tal que estigui ben preservat. En canvi, a la sala de plens hi continua havent un retrat de la Mare de Déu de Queralt situat a la paret del fons perquè en aquest cas el govern de la CUP creu que aquesta imatge és un símbol de Berga. El grup municipal de CiU ha estat el primer a reaccionar i criticar la retirada del santcrist de la sala de plens del consistori berguedà.

En declaracions a Regió7, la regidora Sílvia Armengou ha explicat que "no trobem lògic que a l'Ajuntament" hi hagi un símbol de la religió catòlica quan el consistori és una institució laica. Ha admès que no s'ha dut a terme un acte pròpiament dit per tal de retirar el santcrist sinó que "ho hem volgut fer discretament" per "no ofendre ningú". També perquè "l'Ajuntament ha de ser la casa de tots i tothom" i, a banda de la seva confessió religiosa, "tothom s'hi ha de sentir còmode". Armengou ha dit que no troben bé que s'associï la institució "a una confessió religiosa concreta". Ha assegurat que la retirada d'aquesta imatge "no s'ha fet amb ànim d'ofendre". Armengou ha dit que consideren que un santcrist té el seu lloc adequat i natural en una església però no al consistori.

L'últim dia que hi hagut la imatge del santcrist presidint la sala de sessions berguedana va ser el ple d'investidura del nou consistori el 13 de juny. Des d'aleshores no s'hi ha fet cap més ple.

CiU protesta a través de Facebook

La federació nacionalista ha penjat una nota al seu Facebook en la que es mostra crítica perquè aquesta decisió s'hagi pres de forma unilateral. Per CiU «aquests primers dies de govern de la CUP a Berga donen l´oportunitat de comprovar si hi ha realment una "nova manera" de fer les coses. I, en alguns aspectes, sembla que sí que hi és, però constatem que la "novetat" representa anar enrere».

Posen com a exemple la retirada del crucifix revelada per Regió7 que «s´ha fet sense debat ni comunicació prèvia als grups municipals (ni a la ciutat) i per la via dels fets consumats». Recorden que quan el 2007 «es va decidir treure la imatge del rei Joan Carles» -a proposta de la CUP- «de la mateixa sala, es va fer prèvia votació del ple. Sembla, doncs, que ara que la CUP només compta amb 6 dels 17 regidors del Consistori, encara hauria de cuidar més les formes (que, en democràcia, són tan importants com el fons) i emfatitzar el diàleg. En especial en temes com aquest, sobre el qual hi ha diferents sensibilitats entre els ciutadans. Si parlem les coses, no serà difícil arribar a acords. Si, per contra, s´opta per tirar pel dret, s´estarà fent un mal servei a Berga».