El comitè executiu comarcal d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà s'ha dissolt després que 10 dels seus 13 membres -el 76%- hagin presentat la seva dimissió en bloc. Entre els dimissionaris hi ha alcaldes, regidors, consellers comarcals i el diputat provincial. Aquest últim, Jesús Calderer, que també és alcalde de Cercs, ha explicat que "era incompatible ser als dos cantons", ja que el seu camí "va cap a la independència". De fet, a la consulta interna que va convocar UDC el dia 14 de juny, el 94% dels militants del Berguedà van apostar pel "no" i tan sols el 6% s'hi va posicionar a favor. Els dimissionaris s'uniran a la Plataforma Hereus UDC 1931, segons van informar ahir en un comunicat.

Deu dels tretze membres del comitè d'UDC van dimitir en bloc dimarts al vespre, de manera que s'ha consumat la dissolució del Comitè Executiu Comarcal. Amb aquesta ja són tres les dimissions dins les executives d'Unió després que aquest dimecres també s'hagi fet públic que s'ha dissolt l'executiva de la Intercomarcal d'UDC de la ciutat de Barcelona i l'executiva d'UDC a les Terres de l'Ebre.

Els dimissionaris d'UDC al Berguedà asseguren que ha crescut el "malestar" entre la militància arran dels esdeveniments produïts dins del partit des de la consulta del 14 de juny i les "posteriors repercussions com els expedients disciplinaris a diferents membres del comitè de govern i militants o el no suport del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S". Els dimissionaris s'han adherit a la Plataforma política Hereus UDC 1931. Segons Jesús Calderer, "a partir d'ara seguirem els passos que faci la plataforma i si decideix crear un nou partit polític, segurament tots els que hem dimitit passarem a formar part d'aquest nou partit". Calderer també ha volgut explicitar el suport al President Mas i a "la llista que en pugui sortir".

Barcelona i Terres de l'Ebre

L'executiva de la Intercomarcal d'UDC de la ciutat de Barcelona també s'ha dissolt amb el vot de la majoria dels seus membres electes. També ho ha fet la majoria de les seves estructures territorials, en concret sis districtes. Com ha passat ja a Terres de l'Ebre, la major part dels integrants de l'executiva donen suport al caràcter plebiscitari del 27-S i defensen un estat independent, posant-se al costat del projecte polític que va presentar Artur Mas de cara a les properes eleccions. En un comunicat, van criticar ahir l'actuació de la direcció d'Unió i no la reconeixen com a representant del sentir de la majoria del partit. Per això, aposten per refundar Unió en una nova formació política.

Una nova formació

Els sobiranistes d'Unió, agrupats en la plataforma Hereus UDC 1931, han explicat que ultimen "una estructura sòlida" i que funcionarà al marge del partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida. Segons la diputada Assumpció Laïlla, impulsora d'Hereus, d'aquesta manera pretenen donar "suport" i acollir tots aquells independentistes que estan o han estat a UDC. La seva intenció, però, no és presentar-se en solitari al 27-S, tot i que no descarten que aquesta "estructura" que presentaran diumenge acabi formant-se com a partit. De moment, el seu objectiu passa, principalment, per posar-se al costat "d'Artur Mas i de la independència" de cara al 27-S. Els sobiranistes d'Unió fan un pas endavant per constituir-se al marge de la formació democristiana però amb una forma que "segur que no serà com la d'un partit tradicional com el coneixem ara".