L'acte institucional de la Diada organitzat per l'Ajuntament de Berga d'ahir va servir per recordar la figura dels berguedans que van lluitar per la pàtria durant la Guerra de Successió, que va acabar l'11 de setembre de 1714 amb la pèrdua de tots els drets assolits pels catalans fins al moment. El consistori berguedà, de la mà de l'historiador i director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà Xavier Pedrals, va voler retre homenatge a aquestes persones, i especialment a dos dels que van ser executats durant aquesta guerra: Francesc Puig de Sorribes i Francesc Catllar i Tord. Pedrals va fer un resum de la seva trajectòria. A més, l'Ajuntament de Berga va instal·lar una placa al monument de Rafael de Casanova que recorda a aquests berguedans i a tots els que van lluitar durant la Guerra de Successió.

Com cada any, l'acte també va servir perquè les entitats berguedanes que ho han desitjat fessin l'ofrena floral davant de l'estàtua de Rafael de Casanova. Enguany, l'associació encarregada d'hissar la bandera ha estat Colònies a Borredà, que enguany celebra el seu 40è aniversari. Després d'una vintena d'entitats, també van fer l'ofrena floral els partits polítics, que es troben ja en plena campanya electoral pels comicis del 27-S.

A la recta final, l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, va llegir el manifest encoratjant als berguedans que ara és el moment per assolir la llibertat, però també el moment de continuar treballant per construir un nou país.

L'acte, que va ser conduït per Fermí Riu, va finalitzar amb un pilar a càrrec dels Castellers de Berga, i amb la interpretació dels Segadors de la mà de la Cobla Pirineu.