Reconduir la mala situació econòmica de les arques de l'Ajuntament de Berga "amb un deute real d'11 milions d'euros" i desencallar "les diferents problemàtiques en matèria de concessions que fa anys que estan enquistades" són dues de les grans prioritats del govern de la CUP. Ahir, els sis integrants de l'executiu berguedà (Anna Alsina, Mònica García, Francesc Ribera, Montse Venturós, Oriol Camps i Sílvia Armengou) van explicar en un acte públic celebrat a la plaça de Sant Pere, davant de la casa gran, com s'han trobat el consistori en els seus primers cent dies de govern, cinc coses que han fet en cadascuna de les àrees de treball: Hisenda, Cultura i festes, Educació, Esports, Atenció a les Persones, Serveis Socials, Sanitat, Joventut, Urbanisme, Sostenibilitat i serveis públics, Recursos Humans, Governació, Barri vell i Promoció econòmica i Participació popular. Així com també els objectius que s'han fixat per als propers mesos.

L'alcaldessa va dir que aquestes primers mesos han estat essencialment "una presa de contacte amb la institució, cap de nosaltres havia treballat mai a escala institucional i menys en una administració pública de l'àmbit local" fet que els ha obligat "a entendre com funcionava, el tarannà, l'estructura, el desenvolupament" d'un consistori. Venturós va dir que la feina "ha estat dura" i va admetre que han fet coses malament però també de bé, que tenen moltes ganes de treballar i que no són sols ja que compten amb el suport de l'assemblea de la CUP.

Les mateixes dificultats que s'han trobat en aquests primers tres mesos els han servit d'esperó segons el regidor Francesc Ribera per trobar solucions als esculls que van descobrint. Per exemple, el regidor d'Hisenda, va exposar que el consistori deu 3,6 milions d'euros a proveïdors quan el 2012 l'Ajuntament va fer un pla per liquidar els 7 milions d'euros per aquest concepte. Segons Ribera l'anterior executiu de CiU va deixar 2.100 factures que han deixat aquest ròssec.

El regidor d'Hisenda va explicar que en el temps que fa que governen han reduït a la meitat les despeses ordinàries gràcies a un rigorós control de les despeses. "En aquests tres mesos s'ha passat de gastar una mitjana de 72.350 euros el mes, a 45.047,07 el mes de juliol i a 30.213,22 el mes d'agost". Segons el govern aquesta "reducció de la despesa ordinària ha permès neutralitzar el dèficit estructural". Des d'aquest mes, el consistori berguedà disposa de fons "per pagar tots els nous deutes que s'adquireixin" circumstància que ha permès millores en les condicions de compra.